fredag 18 juli 2014

Flygkatastrof

Nu har högsommarvärmen fått rejält fäste igen med eftermiddagstemperatur på bortåt 30 grader. Igår var den dessutom tryckande och efter en stund av trädgårdssysslor var jag inte kapabel till mer än att sitta stilla på en stol och läsa tidning. Man stimuleras inte till några fysiska aktiviteter under sådana förhållanden. Idag var det något bättre och jag tog en cykeltur till stan för ett biblioteksbesök medan hustrun tog en promenad till stormarknaden för några mindre inköp. För övrigt har vi ägnat oss åt hemmasysslor 'i sakta mak'.

Den allt överskuggande händelsen var igår störtningen av ett malaysiskt trafikflyplan över östra Ukraina, som medförde att 295 ombordvarande dödades. Katastrofen fick omedelbart internationell uppmärksamhet då planet enligt ögonvittnen exploderat i luften. Då olyckan inträffade inom det område som kontrolleras av ryska separatister i den pågående lokala konflikten riktades misstankar mot dessa om angrepp med en luftvärnsrobot, vilket de bestämt förnekar. Enligt den ukrainska luftfartsmyndigheten flög planet helt normalt tills det plötsligt försvann från radarn och något meddelande om tekniska problem har inte heller mottagits från planets besättning. Inte helt oväntat anklagar separatisterna det ukrainska armén för att ha skjutit ner planet, vilket dessa kategoriskt förnekar.
Planets 'svarta låda' har hittats och ska sändas till Moskva för analys. Detta synes något märkligt med tanke på att den ukrainska säkerhetstjänsten SBU anklagar två män inom den ryska säkerhetstjänsten för inblandning i haveriet, baserat på avlyssnade samtal mellan männen.
Givet att händelsen inte är en ren tragisk olycka måste den utredas i botten och de ansvariga ställas till svars. Det redan känsliga läget i regionen tål inte en oklarhet som kan leda till upptrappning av stridigheterna. Därför måste en verkligt oberoende haverikommission klargöra situationen samtidigt som världens flygbolag tills vidare undviker att flyga i ukrainskt luftrum.

Inga kommentarer: