måndag 7 juli 2014

En tilltagande oreda

Efter att vi har klagat på dåligt väder under juni har nu högsommaren slagit till på allvar och idag kröp termometern över 30 grader på eftermiddagen. Plötsligt upptäcker man att vi inte är beredda på denna värme och på sin höjd blir sittande och flämtar över ett korsord eller ett sudoku. Vi har ändå orkat peta lite och dra upp lite ogräs i trädgården och jag tog mig samman i morse och bakade frallor mitt i värmen, men för övrigt har vi tagit det väldigt lugnt här hemma. Nu återstår att se hur länge vi kan räkna med högsommaren framöver.

Något som istället redan tagit slut är Almedalsveckan där samtliga politiska partier nu levererat visioner och förhoppningar om framtiden inför höstens val. Precis som vanligt finns löftena där, men inte alltid någon idé om hur festen ska betalas. Den stora frågan: Vad händer efter valet?, hänger som ett mörkt moln över de kommande valdebatterna. Både regeringsalliansen och S-partiet har usla opinionssiffror, olika småpartier till vänster och höger vädrar morgonluft och Sverigedemokraternas framgång i EU-valet kastar en dyster skugga över hela balansen. På valnatten den 14 september kan vi ha ett radikalt annorlunda läge i riksdagen än vad vi vant oss vid. En blocköverskridande regeringskonstellation för att hålla extremister till vänster och höger utanför regeringen ser allt mer sannolik ut. Det hela tillspetsas av att den från och med nu gällande regeringsformen stadgar att riksdagen ska rösta om tillsättningen av statsminister. Detta i sin tur betyder att större krav ställs på riksdagens ledamöter att hantera den regeringsmakt de själva tillstyrkt.
En sak är emellertid säker att den förestående valrörelsen i mångt och mycket kommer att innebära balansering på knivseggar och för stunden är det en helt vidöppen fråga hur landets ledning kommer att se ut efter valet!

Inga kommentarer: