torsdag 31 juli 2014

Armageddon?

Igår stod det klart för oss att trots all sommarhetta var det hög tid att komplettera brödförrådet i frysen - 'köpelimpor' står man inte ut med sedan man vant sig vid hembakat. För att minimera påfrestningen av snabbt stigande dagstemperatur, startade vi tidigt och före frukost var tre brödsorter klara för gräddning. Sedan gick tillvaron i stillhetens tecken och själv sysselsatte jag mig mest med att anropa 'regnguden' angående det utlovade men uteblivna regnet.
Idag hade temperaturen sjunkit några grader och mina rörelseorgan har så mått börjat fungera igen. Därför kunde vi idag ta en promenad till stormarknaden för några inköp  och därefter tog jag en cykeltur till stan för ett biblioteksbesök. Jag hann också med lite fastighetsskötsel och kunde till min oförställda glädje konstatera att hängrännorna på huset numera är rena sedan vi gjort oss av med nästan alla höga träd på tomten.

Något som däremot inte uppmanar till någon glädje är den nu pågående spridningen av ebola-viruset i västra Afrika. Detta utbrott är det i särklass största som förekommit sedan man första gången registrerade en epidemi i Kongo-Kinshasa 1976. Under de år som utbrott förekommit tidigare under 2000-talet har antalet noterade fall rört sig i området 50-250, medan det hittills i år registrerats 1 200 fall. Nu växer oron i omvärlden för spridning av smittan och flera länder har infört strikta gränskontroller för att minimera detta. I Sierra Leone har utlyst undantagstillstånd och man har börjat knacka dörr för att hitta smittade människor. Även i Liberia har drastiska åtgärder införts för att begränsa smittspridning. Inskränkningar har också gjorts i den internationella flygtrafiken av samma skäl. Risk finns för att fall också kan inträffa i de europeiska länder som har täta kontakter med de drabbade området, men expertis tror inte på någon spridning av smittan i Europa.
Med tanke på att någon verkningsfull behandling av virusangrepp ej finns att tillgå, med hög dödlighet som följd, får vi hoppas att smittskyddsspecialisterna gör en korrekt bedömning. En pandemi av detta slag skulle få fågelinfluensahysterin för några år sedan att framstå ett skämt. För så där en 20 år sedan såg HIV ut att kunna bli en okontrollerbar attack på mänskligheten, men vetenskapen lyckades hitta motmedel i tid. Den här gången skulle det bli tal om en oerhört mycket mera snabbverkande och betydligt elakare attack. Därför får inga medel sparas för att 'mota Olle i grind'.

Inga kommentarer: