lördag 12 juli 2014

På gott och ont

De två senaste dagarna har vi använt till en resa med husbilen till Nyköping och Oxelösund. Den fortsatt starka sommarvärmen har fortsatt men dämpades på ett behagligt sätt ute i havsbandet. Vid vårt sedan tio år traditionellt årliga besök i naturskyddsområdet Stendörren var vinden t o m nästan lite kylig längst ute på klipporna. Övernattning blev det i båtklubbens gästhamn i Oxelösund där det som vanligt var full aktivitet inom sjöfarten med allt från små pilsnabba motorbåtar till malmfartyg och oljetankers i 10 000-tonsklassen - nästan som en teaterföreställning att sitta och följa på första parkett på kajkanten.
Idag blev det först ett besök i havsbadet på Jogersö och årets första dopp var därmed avklarat. Därifrån åkte vi in till Nyköping och åt en snabblunch för att sedan vandra runt en stund bland alla intressanta, kulturella aktiviteter som sörmlandsmetropolens människor är så duktiga på att ordna i stadens centrala delar. Därefter återstod bara återfärden till hemorten som också gick helt som vi tänkt oss. Sammanfattningsvis: två trevliga och givande dagar!

Riktigt som han tänkt sig går det emellertid inte för den förre franske presidenten Sarkozy. Efter att först ha blivit anklagad för att ha tagit emot olaglig finansiering av sin valkampanj från den nu 'avrättade' exdiktatorn Gaddafi i Libyen, blev han nu påkommen med bestickning av en domare för att få insiderinformation om den pågående polisutredningen. Expresidenten åtalades formellt den 2 juli tillsammans med sin advokat för maktmissbruk och korruption. Han nekar till alla anklagelser och hävdar att han är offer för en 'grotesk', politisk komplott.
Det brukar ju hävdas att det finns ingen rök utan eld och den politiska comeback som Sarkozy hade tänkt sig i nästa presidentval verkar hänga på en allt skörare tråd. Det tycker även två av tre fransmän, som enligt en färskt opinionsmätning vill slippa att återse den kontroversielle politikern.

Inga kommentarer: