söndag 27 juli 2014

Religionens gissel

Två dagar till med 'tropisk' värme och endast marginell förbättring av min okontanta ryggmuskel ger inte mycket att tillägga. Det utlovade 'rikliga' regnet har hittills under dagen inskränkt sig till en försiktig dusch under några minuter i morse, men mörka moln i väster gör att lite hopp fortfarande återstår.
Idag hade vi besök av yngsta svärsonen för en diagnos på vår gamla och något trötta dator. Tyvärr blev prognosen dålig och vi får nu börja överväga ett utbyte av den sexårige trotjänaren. Allt har sin tid och en del mäktar inte med dagens snabba utvecklingstakt.

Nyhetsmedierna har de senaste dagarna varit fyllda av rapporter kring det islamistiska terrorhot som riktats mot Norge. Osäkerhet kring vad som är det tilltänkta målet har medfört högsta beredskapsnivå från säkerhetspolisens sida och de norska gränserna har stängts - ingen utan giltig legitimation släpps in i landet. I dagsläget gäller beskedet att en grupp terrorister är på väg från Syrien, men mycket tyder på att vissa överdrifter förekommit i hotbilden. Det har också förekommit spekulationer om att det hela hänger samman med Israel-Gaza-konflikten.
Det är sorgligt att behöva notera att hotsituationer i västerlandet gång på gång kan förknippas med det oroliga Mellanöstern. Minst lika trist är det att religionerna hela tiden spelar en central roll i denna oro. Man vill ju helst inte tro att det var profetens budskap att du ska slåss tills du dör eller förgör din 'fiende'. I 2000-talets värld borde det vara möjligt att sprida en allmänbildning som kunde sätta sig över myterna och omintetgöra maktkampen i religionens namn!

Inga kommentarer: