lördag 5 juli 2014

Ekonomiskt oberoende

Vi kan nu, efter att ha kommit hem från en tvådagars resa med husbilen, konstatera att Sverige fortfarande är ett vackert land att åka i bara vädret är på vår sida. Förutom den vänliga naturen (möjligen med reservation för myggen kring nedre Dalälven) kunde vi ana historiens vingslag vid promenader i den historiska miljön kring de gamla vallonbruken i Roslagen.
Efter en övernattning i Sevedskvarn vid Dalälven tog vi vägen hem via Virsbo för att besöka en pågående utställning av fågelkonst - både måleri och foto - i Konsthallen där. Utställningen var helt igenom lysande!

Lysande kan det också vara att bli ekonomiskt oberoende, något som många av vi människor ofta drömmer om. Helst ska förmögenheten komma upp till Zlatan-nivå, som nu sägs ha överskridit motsvarande en miljard kronor. Är man utan talang för fotboll eller andra extremt inkomstbringande företräden, så är det emellertid blod, svett och tårar som gäller för att komma dit. För att ge en vägledning i frågan har en analytiker på Wall Street i New York gjort en sammanställning av de tio 'pengavanor' som är mest karakteristiska för de mest förmögna personerna i världen. Följande är vad man har att rätta sig efter:
1. Börja spara tidigt.
2. Automatisera sparandet genom bundna insättningar.
3. Maximera pensionssparandet.
4. Förlita dig inte på kreditkort, men utnyttja förmånerna med dessa.
5. Lev som om du var fattig.
6. Stå emot onyttiga frestelser.
7. Sätt upp finansiella mål.
8. Studera pengar och kapitalmarknad.
9. Sprid riskerna i investeringar.
10. Spendera pengar för att tjäna pengar (reinvestering).
Kan man klara av att följa dessa regler så finns inom räckhåll förmögenheter, som de som Bill Gates, Warren Buffet eller Ingvar Kamprad har. De två förstnämnda spenderar f ö numera vardera en miljard dollar varje år till välgörande ändamål!

Inga kommentarer: