tisdag 28 februari 2012

Vårtecken

Våren har fortsatt att kämpa för sin plats även om det var ganska många minusgrader under senaste natten och ett lätt snötäcke idag på morgonen. Det var dock försvunnet efter ett par timmar och lärkan ska ju, enligt den gamla Bondepraktikan, 'snöa ner tre gånger' innan det är vår på allvar. Någon lärka har vi ännu ej sett i år, men tofsvipan har anlänt och den första bofinken gjorde ett kort besök vid fågelbordet idag. Vårtecken finns alltså och idag blommade snödroppar vid södergaveln.
Igår var det ett nytt pass på målarklubben, där det denna gång var hustrun som bjöd på goda bullar till eftermiddagskaffet. Annars avlöpte programmet enligt den vanliga rutinen. Idag började jag dagen med ett besök på sjukhuset för provtagning, men för övrigt har vi varit hemma med olika sysslor både ute och inne.

Från Frankrike har vi fått höra att den franska regeringen har bannlyst användningen av det kvinnliga tilltalet mademoiselle i offentliga handlingar. Landets premiärminister förklarar att det inte längre finns någon anledning att notera en kvinnas äktenskapliga status. Beskedet kom efter en flera månader lång kampanj, ledd av två feministiska föreningar, Les Chiennes de Garde och Osez le féminisme. En taleskvinna för den senare organisationen hoppas att den privata sektorn nu följer efter den statliga och kommunala.
Vad man tänkt sig att uppnå med denna revolutionernade förändring är än så länge oklart, men mera sansade kvinnor i Frankrike anser att man istället borde inrikta sig på kvinnans ställning i samhället och näringslivet, och på den för kvinnor ogynnsamma lönefördelningen.
Detta är naturligtvis helt riktigt, men för vissa är ideologin det viktigaste. Det finns ju ingen beteckning för ogifta män och då ska det inte heller göra det för kvinnor.
En liknande diskussion som försiggår på svensk botten handlar om våra personliga pronomen. Svenska feminister har kommit på att det där med 'han' och 'hon' av någon anledning är problematiskt och vill ersätta detta med ett gemensamt 'hen'. Sic!

3 kommentarer:

R2 sa...

Det hen skriver är intressant som för det mesta. Om jag inte missminner mig använder man i USA Ms när man tilltalar eller skriver till kvinnor. Det lär var så att hen uppskattar det

BÅA sa...

Blir någon lyckligare av att bli benämnd 'hen', är det väl dennes ensak, men det blir trots allt en språklig nyansförlust. Sedan kan jag inte frigöra mig från tanken på kopplingen till det engelska 'hen', som riskerar att göra det hela lite hönsaktigt. ;-)

R2 sa...

Där träffade hen verkligen spikens huvud...