söndag 26 februari 2012

Ett nytt paradis

Vårvädret har fortsatt under veckohelgen om än med något lägre temperatur. Det är nu ändå så pass att det stimulerat mig till att ta ett par korta pass med vårarbetet i trädgården. Det är nog första gången som detta kan göras redan i februari.
Igår åkte vi till östra köpcentret för veckoinköpen och idag började hustrun dagen med bakning - danska grovbröd, frallor och smarriga chokladkakor. På eftermiddagen åkte vi till Tidö slott för ett besök hos konstnärinnan Marie Hektor i hennes atelje. Det blev affär på den lerskulptur vi haft till låns sedan hösten, så nu har "Högmodet" (skulpturens titel) fått en permanent plats i vårt vardagsrum.

För de pensionerade 40-talisterna öppnar sig nu nya perspektiv. I bladet kunde vi idag läsa att Portugal är nu svenska pensionärers skatteparadis. För pensionärer som bosätter sig i Portugal och beviljas skattestatus NHR, Non habitual resident, gäller nämligen noll procents skatt på tjänstepension på grund av arbete inom privat sektor, t ex ITP. Kapitalstarka 40-talister är en stadigt växande grupp som väljer att emigrera till länder med fler soltimmar och bättre skatteklimat.
Men skattefriheten kräver emigration, och sett till det portugisiska välfärdsystemet, så har kanske medaljen en baksida i den händelse man på ålderns höst blir i behov av mera kvalificerad vård. Då kanske man saknar den svenska vårdgarantin, även om den ibland haltar en aning. Som utvandrad svensk har man ingen plats i kön utan får lita vad det nya moderlandet kan erbjuda.
Nota bene Portugal är ett av Europas fattigaste länder!

Inga kommentarer: