söndag 5 februari 2012

Ihärdig kyla

Kylan har bitit sig fast även under veckohelgen och fortsatt att hindra oss från våra motionspromenader. Man är i alla fall glad så länge som värme och el fungerar i huset. På många håll längre norrut i landet har fimbulvintern tagit kål även på sådan försörjning, och då kan man förstås hålla sig för skratt.
Igår var jag trots allt till Åkesta för styrelsemöte i astronomiföreningen. Det blev mitt sista, efter 16 år i denna styrelse, eftersom jag bett om befrielse efter årsmötet om en vecka. Det blev en extraordinär tillställning eftersom temperaturen i klubbhuset inte orkade upp till mer än 15 grader med -18 på utetermometern.
Igår kväll såg vi första etappen av årets Melodifestival på TV. Sett utifrån våra idéer om bra musik, så blev det, som vanligt, 'fel' låt som vann. Jag konstaterar att detta numera måste betraktas som ett ungdomsprogram, eftersom våra favoriter var de tre låtarna som blev utkastade. Men vem bryr sig - lika bra att inte offra mera tid på spektaklet.

Dessto trevligare var det att följa svenska bandylaget när de idag tog sig an ryssarna i VM-finalen, och kunde avsluta den som världsmästare, för 11:e gången genom tiderna. Svenskarna tålde tydligen den ryska kylan bättre än ryssarna själva.
Även om bandy av många betraktas som en marginalsport, så växer den ständigt och idag finns den i organiserad form i 27 länder.
År 1955 bildades det internationella bandyförbundet och världsmästerskap spelas sedan 1957. Sedan slutet av 1970-talet spelas bandy även på organiserad nivå i Kanada och USA, och sporten har senare även blivit större i bland annat Ungern och Vitryssland.
Sett mot den här bakgrunden tycker jag bandyn gärna kunde få lite större uppskattning. Till skillnad från ishockey betyder där sporten fortfarande mera än pengarna. Men det blir förstås inte så ofta några slagsmål på en bandyplan, om det nu är det som attraherar publiken.

Inga kommentarer: