onsdag 15 februari 2012

Om att hålla igång

Igår inledde jag dagen med bakning - tvåstegsbröd och frallor den här gången. Sedan var vi ute och gick en tur i strålande solsken. Annars har kung Bore gjort ett nytt försök som gett behov av lite snöröjning båda dagarna. Nu har vi ett snödjup på 10 cm (helt tillräckligt enligt min uppfattning) jämfört med en dryg halvmeter för ett år sedan.
Idag tog vi en tur till östra köpcentret för veckoinköp, annars har vi stannat på hemmaplan. Hustrun arbetar sig allt djupare ned i sina anor på 1600-talet och, som vanligt med forskning, ger varje svar upphov till två nya frågor som söker sina svar. Därmed är också sysselsättningen tryggad så länge som man själv orkar. För egen del har jag gjort färdigt protokollet från VARFs årsmöte, och därmed också min sista sekreteraruppgift.

En som också med gott samvete kan dra sig tillbaka är Ingvar Kamprad som, vid ett besök i Älmhult för invigning av ännu ett nytt varuhus, mot sin vana gav en intervju. Där berörde han bl a beslutet om att placera stiftelsen - som utgör en grundbult i familjen Kamprads kontroll över Ikea - i lågskattelandet Liechtenstein. Enligt Kampard var det företagets dåvarande jurist, som konstruerade planen för det komplicerade nätverk av bolag och stiftelser som i dag utgör Ikea. Med facit i hand skulle han inte ha valt ett lågskatteland och därmed sluppit alla beskyllningar om skattesmitning.
Han berättade även att han avrått sönerna från att ta posten som koncernchef i Ikea eftersom det innebär ett mycket hårt schema med många resdagar. Själv reste Ikea-grundaren under många år 225 dagar om året. Numera har han slagit ner på takten men besöker fortfarande årligen cirka 25 varuhus runt om i världen.
Det måste sägas att det är en pigg 84-åring, som säger att bortsett från hustruns bortgång, en lunginflammation, ont i ryggen och pacemaker känner han sig "till ungefär 130 procent bra". Det verkar tydligen inte som Försäkringskassan behöver betala någon pension än på ett tag. Kanske är statsministerns feltolkade resonemang om att 'jobba tills man fyller 75' trots allt inte helt fel - om man så vill, det vill säga!

Inga kommentarer: