fredag 3 februari 2012

Guldkant på kredit

Nu har 'rysskylan' även börjat nå inåt landet och idag har temperaturen legat kring -10-strecket. Det inbjuder inte precis till att vistas utomhus i onödan och bara en kort stund har jag varit ute och rensat bort lite snö från gården. Igår var det åtminstone soligt i kylan och då åkte vi ut till Björnö för en liten promenad. Den tog vi delvis ute på Mälarens is och det känns alltid lite speciellt att 'gå på vattnet'. De enorma obrutna is/snö-vidderna inbjuder till stor aktivitet både med skidåkning och för dem som utrustat sig med långfärdsskridskor.

Idag fick vi med posten ett erbjudande om att kunna sätta 'guldkant' på vår pensionärstillvaro i form av en fyndig idé kallad "Hypotekspension". Det handlade om att sätta sprätt på värdeökningen hos den fastighet man råkar bebo. Upp till 25 procent av marknadsvärdet fick man låna och någon ränta skulle man inte behöva betala - bara en uppläggningsavgift på ca 4 000 kr. Det låter ju för bra för att sant, och som vanligt så är det inte heller det.
På det erbjudande bolagets hemsida kan man läsa att räntan är 6,67 %, som istället för att betalas, med rätt till skatteavdrag, ackumuleras den till låneskulden, och detta kan fortsätta under hela livstiden, eller tills då man säljer fastigheten. Man kan lätt räkna ut att på tio år har därmed skulden fördubblats och på 20 år fyrdubblats. Lever man tillräckligt länge kan alltså barnen känna sig blåsta när finanshajarna tuggat i sig hela arvet.
Skuldsättningsepidemin tycks inte se några gränser. SMS-lån för ungdomarna, kreditköp och vanliga lån för den arbetande befolkningen och så till sist ett sätt att klämma det sista ur fyrtiotalisterna. Var ska det sluta!?

Inga kommentarer: