torsdag 5 november 2009

Var och en sin egen doktor

Blött och dystert är senhöstens väder idag, men hittills har vi klarat oss undan från ett brett uttalade hot om snöfall, även om en del snökorn funnits i regnet. Igår var det aningen bättre då jag tog veckans cykeltur till slöjdgruppen. Snart kan man börja ana det slutliga resultatet för den trästånka som jag håller på med - det är många bitar som ska passa ihop.
Idag tog vi bilen till stan för hustruns besök hos tandläkare och under tiden botaniserade jag en stund på biblioteket.

På tal om hälsovård, så är det intressant att följa den snabba utveckling som pågår inom både medicinska och tekniska områden. Nya mediciner kommer hela tiden, ibland är de bra och ibland kanske inte så bra. Ibland är man också beredd att chansa som i Australien där en baby var döende i en obotlig sjukdom. I desperation satte de australiska läkarna, i samråd med föräldrarna, in en substans som bara hade testats på möss – och barnet tillfrisknade. Detta brott mot läkekonstens etiska regler hade en lycklig utgång, men gör samtidigt en spricka i det viktiga och grundläggande förtroendet för läkarna. Historien bjuder dessvärre på flera exempel på hur medikamenter kan slå fel.
I den moderna IT-världen ökar benägenheten till risktagandet i det fenomen som populärt kallas "Doctor Google". Internet översvämmas av medicinsk information och patienter kan sitta vid sin dator och ställer sina egna diagnoser. Om detta enbart vore avsett för att förbereda sig för ett läkarbesök är det gott och väl, men Internet är idag också världens största apotek, där allt kan köpas, och ofta till priser långt under de som Apotekbolaget i Sverige tycker är riktiga. I cybervärlden finns ingen läkaretik och ansvaret för alla möjliga felbehandlingar, som kan uppstå, hamnar i knäet hos de svenska landstingen - om det inte redan är för sent att göra något åt problemen!? Var finns den svenska debatten om detta - att fenomenet är internationellt och tillräckligt omfattande visas av att en Google-sökning på "Doctor Google" ger 912 000 träffar!

Inga kommentarer: