måndag 16 november 2009

Naturen i stort och smått

Nu har jag upptäckt att det inte hjälper att klaga på vädret och ska sluta med det. Ingen bättring har synts och ingen verkar heller vara i utsikt. Tröst i bedrövelsen är att det idag varit nio plusgrader och det är ju bra i mitten av november. Här hemma har vi sysslat med vårt nya kyrkboksprojekt och idag var det dags för ett pass på konstklubben. Hustrun har fortsatt att arbeta med blommor och fåglar i akvarell medan jag nu försöker mig på att fästa Mors lilla Olle och en björn i skogen i akryl.
På tal om skogen kunde vi idag läsa i bladet att naturen tar sig allt flera friheter. Uppåt Bergsslagen hade en varg knipet en liten hund hemma på tomten och dragit den till skogs mitt framför ögonen på husse och inte så långt från Västerås hade vildsvin dödat en 75-kilos vakthund, också på hans egen gård! Incidenterna blir fler och fler och nu är det hög tid för myndigheterna att anlägga en mera liberal syn på jakt av vilda djur som slutat respektera människans revir. I annat fall kommer talet om en levande landsbygd med tiden att bli helt hypotetiskt.

I en annan del av Europa är man nu på gång att på nytt försöka återskapa en miniatyr av "Big Bang" som universums födelse brukar kallas. Det är världens största och dyraste maskin, LHC (Large Hadron Collider) i Cern i Schweiz, som ska krocka extremt små partiklar i extremt hög fart och förvandla energi till materia – på samma sätt som när universum skapades.
Detta jättelika experimint har även fått rykten om sig att det kan vara början till jordens undergång. Kritikerna menar att experimentet skapar "svarta hål" som kan sluka hela världen och projektet har dragits inför både Europadomstolen och domstol i USA i försök att stoppa det. Den som påstår detta kan alldeles tydligt inget om fysik och måste tillmätas en intelligens motsvarande 1600-talets häxjägare. Högenergikollisioner sker hela tiden med partiklar som kommer från rymden och kolliderar med vår atmosfär och det är betydligt kraftigare krockar än vad man kan göra i Cern. Experimenten är oundgängliga för att kunna öka kunskapen om universums uppbyggnad och jag kommer att fortsätta att sova lugnt om natten!

Inga kommentarer: