onsdag 18 november 2009

Julhandelns faror

Gårdagen blev en ny innesittardag och vi kunde viga en del tid åt kyrkboksprojektet. Idag hade vädergudarna mjuknat en aning och det gick att ta sig ut. Hustrun tog sin promenad till stormarknaden medan jag tog cykeln till stan för ett pass i pensionärsslöjden. Stånkan börjar nu närma sig fullbordan, vilket jag nästa betvivlade för ett tag sedan, och för att fylla ut spilltid började jag nu på en träslev av gammal modell. Idag var det också sista dagen för att lämna in våra alster till konstklubbens julsalong och vi tänker ställa upp med ett par målningar vardera - ska bli intressant att höra kritikernas utlåtanden.

Tyvärr fortsätter det svenska samhället att lida under kriminalitetens mörka skuggor. Under veckohelgen hade vi inbrott på konstklubben och en kollega blev av med hela sin målarlåda och en annan blev bestulen på en tavla. Man undrar var det ska sluta till sist.
I bladet kunde vi idag läsa att inför julhelgen är ökningen av kortbedrägerier påtaglig. Julhandeln på nätet är i gång. Men i takt med den ökade konsumtionen under december ökar risken för att bli lurad. Men det är inte bara julhandeln som växer sig större. I takt med e-handelns expansion har antalet bedrägerier på internet ökat kraftigt.
Detta är en trist baksida av en utveckling som skulle kunna vara hur bra som helst och göra livet enklare för konsumenterna, men som vanligt har ju alla mynt en baksida. Sedan kan man ju naturligtvis också vara så naiv att man skickar pengar i förskott till helt okända säljare och det kan ju närmast liknas vid en brottsprovokation. Tillfället brukar göra tjuven och vill man vara på den säkra sidan är det lika bra att utgå från att alla andra är tjuvar och banditer, men då skulle man förmodligen vara disponerad för diagnosen paranoia och det vill man ju inte. Lika bra att man fortsätter att fylla sina behov i den gamla hederliga, välkända butiken och erkänna sig besegrad av den ljuskygga världens röveri!

1 kommentar:

Stickan sa...

Ja, det är bedrövligt att man måste vara misstänksam när man handlar, med det gäller även i den vanliga butiken. Om man handlar elektroniskt, kan man alltid behöra att betala via faktura - efter det attt varan levererats.Om företaget inte vill leverera mot faktura, handlar man någon annanstans! Sedan finns ett antal sätt att handla, där man kan gardera sig mot att inte blir blåst.