fredag 20 november 2009

Ett nytt steg i Europas historia

Vinden har vänt - till sydväst - och med den kommer luft, förmodligen ända från Afrika, som idag givit oss dagstemperatur över tio grader! Vi har därför de senaste dagarna kunnat ta ett par längre promenader för att få vårt motionskonto i balans efter den senaste "lågkonjunkturen". Vi har också jobbat vidare med kyrkboksprojektet och hustrun avancerar i restaureringen av vår gamla frimärkssamling.

Uti i stora världen har det nu inträffat att den nya ledningen för EU kan börja ta form. Efter att Lissabonfördraget trätt i kraft ska en ny kommission utses och Sveriges representant, Cecilia Malmström, kommer att bli den tredje kvinnan på den svenska kommissionärsposten - säkert ett bra val med tanke på hennes tidigare uppgifter och erfarenhet.
Ännu viktigare är kanske valet av unionens två nya ledande funktionärer, den ständige ordföranden ("presidenten") och den höge representanten för unionens utrikesfrågor. Den förste blir Belgiens nuvarande premiärminister och den andre Storbritanniens nuvarande kommissionär, en engelsk baronessa. Teamet har värkts fram efter massor av positioneringar och kompromisser och ses av de flesta bedömmare som acceptabelt, men inte mycket mer.
Själv tror jag att det inte går att göra ett mycket bättre val med tanke på spännvidden i alla de europeiska intressen som måste tillgodoses. Viktigare är att Europa med detta höjer sin status i relationen till USA och Kina genom entydiga kontaktpunkter i de kraftmätningar om det ekonomiska världsherraväldet, som vi får räkna med i framtiden. Men förmodligen kommer det att krävas en ännu starkare centralmakt inom EU för att kunna återvända mot den ledande roll som Europa en gång hade. Mera sannolikt är att Kina återgår till den position i världen man hade för 5 000 år sedan då man hade utvecklat en kultur som överglänste alla andra, men som senare föröddes, på samma sätt som en gång Romarriket steg till oanade höjder för att sedan kollapsa. Låt oss hoppas att EU, som än så länge bara är i början av sin utveckling, har demokratiska grundvalar för en mycket långvarig och stabil tillvaro.

Inga kommentarer: