lördag 14 november 2009

Svenskt stål biter än

Det gråmulna och trista vädret biter sig fast och omgivningarna ser allt tråkigare ut. Under senaste natten kom den första snön för säsongen, men försvann igen på morgonen och lika bra är väl det. Även om det blir ljusare med snö, så är den ändå mest till förtret. Som lite vettig sysselsättning under dessa innesittardagar har vi åtagit oss ännu ett uppdrag från släktforskarklubben med digitalisering av kyrkböcker. Nu är det dödboken för Heds församling som gäller och den kommer att fylla en hel del timmar under resten av året.

Hela torsdagen gick åt för en resa till Avesta med Aktiespararnas lokalavdelning för ett studiebesök av Avesta Järnverk, numera tillhörande den finska koncernen Outokompu. Det är förunderligt hur mycket av gammal genuin svensk basindustri som i dessa dagar ägs av utlänningar. Trösten är väl att svenskarna lär äga mera utomlands än vad utlänningar äger i Sverige.
Med en duktig guide blev visningen av "södra verket" verkligen givande. Från utsidan är det svårt att föreställa sig de enorma krafter som rör sig i processen med framställning av rostfri stålplåt. Den ljusbågsugn som användes för smältning av skrot och råvaror för gjutning och valsning till ny plåt drar lika mycket ström för en smälta under ca 45 minuter, som en eluppvärmd villa förbrukar under ett år. Allt annat i den halvkilometerlånga produktionslinjen hade självfallet samma proportioner. Varmvalsverket förvandlar t ex på fem minuter ett tio meter långt stålgjöt till en 90 meter lång plåt som sedan vidare bearbetas med kallvalsning till olika plåttjocklekar ner till som minst 0,1 mm. Med den plåttjockleken har det ursprungliga gjötet till sist blivit en plåt på 12 000 kvadratmeter (nästa två fotbollsplaner) - tanken svindlar!
Studiebesökets avslutning gav sedan den absoluta kontrasten när vi fick besöka museet Verket som visar järnhanteringen för drygt hundra år sedan. Då var det andra proportioner och all hantering krävde slitsamt, mänskligt arbete. Idag sitter "arbetarna" i luftkonditionerade kontrollrum och styr processerna med data skärm och joy-stick - kom inte sedan och säg att det var bättre förr!!

Inga kommentarer: