söndag 22 november 2009

Djuren och vi

Lördagen inledde jag med det föga stimulerande arbetet att rensa hängrännorna på huset. Björkar och tallar på tomten säkerställer denna sysselsättning åtminstone två gånger per år. Sedan åkte vi, i vackert senhöstväder (11 plusgrader!) på en konstrunda. Först for vi till Stenhuset i Surahammar för att se akvareller av Ria Roes, som gav en imponerande upplevelse. Sedan fortsatte vi till stan och Club Artis Julsalong. Prestationerna av klubbens medlemmar var inte så dåliga de heller, även om en del av amatörismen kunde förnimmas.
Idag hade vädret återgått till det traditionella gråmulna och efter en promenad i närområdet höll vi oss inomhus resten av dagen med de vanliga vardagssysslorna. I ett telefonsamtal berättade en systerson, boende i Norrland, om ett nytt möte med björn ute i skogen. Även om jag tycker det skulle vara intressant att se en björn i vilt tillstånd, så är nog inte en nära kontakt det man främst tänker sig.

De allt vanligare nyheterna om att vilda djur på olika sätt konfronterar människan och hennes revir får mig att fundera över det sätt som naturskydd idag bedrivs på. Miljörörelsens agitation har drivit djurskyddet till en nivå som ifrågasätter människans suveränitet. Fridlysningar och stödutfodring är berättigade för att upprätthålla biologisk mångfald, men kan inte få leda till att människans rätt till självförsvar fråntas henne. Om man inte i tid modererar naturens krafter kan dessa snabbt ta överhand och bli ohanterliga. Ett tydligt exempel på detta är den snabbt växande svenska stammen av vildsvin. Redan idag är deras skadegörelse ytterst kostsam för många människor och den kan bli mångfalt värre inom bara några år! De stora rovdjurens allt större närgångenhet ska också ses som ett varningstecken.
Den växande världsbefolkningen är å andra sidan i sig ett problem, och kampen om utrymmet på klotet kommer att bli allt kärvare. Därför är det viktigt att vi inte ställer upp regelverk som gör vår situation kontra djurens omöjlig. Idag är problemet marginellt, men i morgon kan det vara något helt annat. Dags alltså för en långsiktig konsekvensanalys av den nuvarande politikens följder!

Inga kommentarer: