tisdag 24 november 2009

Den enes död...

Igår var det dags för terminsavslutning i vår grupp på ClubArtis. Efter att ha delat på en smörgåstårta i ett trevligt samkväm gjorde vi genomgång av de närvarandes bidrag till Julsalongen. Diskussionen kring verken innehöll naturligtvis också kritik, som dock var av relativt skonsam karaktär.
Idag började vi med en tur till östra köpcentret för matinköp och tog sedan en promenad för att hinna före det väntade regnet, som dock i stort sett uteblivit idag. För övrigt har vi hållit oss hemma med de vanliga vardagliga sysslorna.

På eftermiddagen kom idag beskedet att Koenigsegg avbryter sitt försök att köpa Saab Automobil. Man har inte lyckats skrapa ihop de pengar som krävts. Därmed är risken stor att en av Sveriges gamla stoltheter är på väg att gå i graven.
Samtidigt som förhandlingarna har pågått har försäljningen av Saab-bilar sjunkit med 65–70 procent. Det är ju en grotesk överproduktion av bilar i dag och under det senaste året har Saabs varumärke skadats, det här är ytterligare en hård smäll. Koenigsegg hade goda ambitioner, men fick svårt att finansiera köpet. Det var svårt för ett år sedan och det är ännu svårare i dag. Den nuvarande ägaren, General Motors, är besviken på denna utveckling och styrelsen ska kommande tisdag mötas för att diskutera framtiden för Saab. Ett tips på nedläggning av företaget kommer då inte att ge höga odds i en vadhållning. Saab har under många år varit ett permanent förlustföretag och det håller självfallet inte i längden. Ledsamt är det ändå både för Sverige och för alla anställda som berörs. I en avlägsen tid var Saab en lysande stjärna på biltillverkningens himmel, men allt har som vanligt sin tid och den för Saab ser nu ut att rinna ut!

Inga kommentarer: