tisdag 3 november 2009

Ett nytt steg för Europa

Igår utmärkte sig hösten med blåst av nästan skånsk karaktär. Det var ju inte så roligt, men hade i alla fall det goda med sig att praktiskt taget alla vissna löv nu skilts från sina respektive träd och buskar. Totalt blev det ytterligare sju välpackade korgar till komposten.
Igår var det också dags för ett nytt pass i målarklubben - hustrun tog sig an en skata i akvarell och själv arbetade jag med en katt i akryl. Båda resultaten blev hyfsat bra. Idag blev det en tur till Eskilstuna för att närvara då hustruns faster vigdes till den sista vilan. Det var en vacker ceremoni och, trots den sorgmodiga anledningen, ett välkommet tillfälle att träffa hustruns alla släktingar - det blir tyvärr alltför sällan av.

För en stund sedan meddelades det att tjeckiens president Vaclav Klaus nu som siste statschef inom EU undertecknat Lissabonfördraget och därmed öppnat vägen för införande av unionens nya "grundlag". Det nya fördraget kommer att ge EU moderna institutioner och bästa tänkbara arbetsmetoder så att man på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kan hantera de problem som dagens verklighet ställer oss inför. EU-medborgarna vill att EU ska ta itu med sådana frågor som globaliseringen, klimatförändringen, befolkningsutvecklingen, säkerheten och energifrågorna. Fördraget stärker dessutom demokratin i EU och gör det lättare för EU att arbeta för medborgarnas intressen.
Ett år försenat jämfört med den ursprungliga planen går nu EU in i en ny era som ger Europa en starkare röst i världen. Även om det fortfarande finns problem att lösa i de östra delarna av kontinenten går utvecklingen vidare i den riktning som strävar till en fredligare värld med mera solidaritet och mindre konflikt. Kontrasten till det Europa som för 20 år sedan delades av järnridån är formidabel!

Inga kommentarer: