onsdag 11 november 2009

Skomakare, bliv vid din läst

Dagarna blir allt kortare och snart svartnar det för ögonen när man tittar ut genom fönstret. Vädret har ändå varit stabilt och igår tog vi en promenad i närområdet. Idag gjorde hustrun detta på egen hand under tiden jag var på veckans pass i slöjdgruppen - stånkan har avancerat ytterligare något steg, men det är svårare än jag inbillat mig.
Igår kväll hade vi styrelsemöte i VARF för att lägga upp strategin för vår hållning till kommunen efter det att det nya observatoriet i Åkesta nu närmar sig sitt fullbordande. Tillväxten kan nu mätas i penninginsats på ca 200 000 kr plus ett drygt manårs oavlönat arbete. Det betyder en värdeökning över en halv miljon som ägarskapet ska definieras för. Vi måste uppnå en hållbar balans mellan den stora kommunen och den lilla ideella föreningen.

På tal om idealitet kunde vi idag läsa att förre statsministern Göran Persson beklagar att näringslivet inte intresserar sig mer för forna toppolitiker. Han kliver nu in i det privata näringslivet när han blir ny styrelseordförande i Scandinavian Biogas i Uppsala. Dessutom får han snart sällskap av exlandshövdingen och politikerveteranen Anders Björck som konsult på JKL. - Från näringslivets sida har man varit restriktiv med att utnytta den typen av kompetens som vi politiker har, säger han. Å andra sidan har det sällan varit företagsledare som gått in i politiken.
Man kan möjligen fråga sig om det aldrig föresvävat f d exelencen att innehav av en politisk toppost inte nödvändigtvis eller ens troligtvis medför en bra kompetens som företagsledare. En annan sak är att verka som lobbyist inom JKL och där utnyttja sina tidigare politikerkontakter till klienternas fromma. Företagsledning kräver lyhördhet och fingertoppskänsla som de flesta politiker tycks klara sig bra utan. På samma sätt har de industritoppar som försökt sig på politiken satt mycket små avtryck i utvecklingen. Därför tror jag det blir bäst för Sverige om "skomakaren blir vid sin läst" även i fortsättningen!

Inga kommentarer: