lördag 7 november 2009

Epidemi

Under den städkampanj som just nu pågår i huset, drabbades idag en kär gammal vän av Demoklessvärdet. Det var min gamla cykel, som under mer än 30 året burit mig nästa 3 000 mil, och som nu fick åka till återbruket tillsammans med en del annat uttjänt gods och vissna löv från tomten. En bättre cykel kommer jag aldrig att få äga, men allt har sin tid och så även cyklar.
För övrigt har vi varit mest hemma vid och igår prövade jag "målning" i Photoshop på allvar och det ser ut att kunna bli bra, men det kommer att kräva mycket träning. Efter besöket på återbruket idag åkte vi runt stan för att köpa en hylla att komplettera möblemanget med, men fann inget passande - får kanske försöka tillverka en själv.

Den s k svininfluensan, som varit på varje reporters läppar det senaste halvåret, håller på att utvecklas till ett samhällsproblem istället för en vårdfråga. Mänskligt att döma kan man av hittills gjorda erfarenheter konstatera att denna form av influensa inte är allvarligare än den vanliga, årligen återkommande influensan, men massmedia, politiker och myndigheter har med gemensamma krafter lyckats skapa oro och förvirring hos tillräckligt många människor för att lokala panikungar ska kunna uppstå. Man får läsa om slagsmål i vaccinationsköer när vaccinet tagit slut och om landstingspolitiker som ser sig så viktiga att de "tränger sig före i kön". Men tjänstemännen på Socialstyrelsen har insett att en gräddfil för politiker inte är förenlig med principen om alla människors lika värde.
Först bestämdes det att "alla måste vaccinera sig" och det behövdes två doser för att få skydd. Sedan har det visat sig att det räcker med en dos och att det bara är omkring hälften av människorna som är intresserade. Frågan är om man brännt en miljard i onödan på inköp av för mycket vaccin eller finns det någon annan som är intresserad. Vi får förmodligen aldrig veta! De närmaste månaderna får vi se om det blir en epidemi i Sverige eller det bara blir en storm i ett vattenglas där investerad prestige blockerar sunt förnuft och logiskt tänkande. Epidemin har i vart fall vid återkommande tillfällen blossat upp tidningarnas insändarsidor!

Inga kommentarer: