torsdag 30 juli 2015

Revolution i datavärlden

Vädret de senaste dagarna har följt samma tema som tidigare hela den här månaden. Idag piggades det upp en aning när skurarna (ca 25 mm hittills idag) ackompanjerades av åskknallar. Vi lyckades ändå passa in en promenad till stormarknaden mellan regnen och hustrun fick till ännu en lite senare. Utöver de vardagliga sysslorna lyckades jag montera en ljudanläggning, som legat undanstoppad några år, till min laptop, så i fortsättningen kan vi ha musik under arbetet.
Igår började vi dagen med bakning då hustrun gjorde en god kaffekaka och jag själv en sats finska rågkakor. På eftermiddagen fick vi besök av yngsta dottern med make för att uppmärksamma min födelsedag (äldsta dottern, med man, är på semesterresa till Kroatien), och vi hade ett trevligt samtal, som mycket handlade om släktforskning och om våra anors liv och leverne. Det är alltid många minnen som görs sig påminda vid tillfällen som detta.

Dagens stora händelse inom cybervärlden är Microsofts lansering av Windows 10. Unikt är att alla användare med Windows 7 eller senare erbjuds att utan kostnad uppgradera sitt OS till den nya versionen. Skälet till detta är i sin tur bl a den oväntat stora mängden problem med Windows 8. Det som nu är intressant är att se hur det internationella Internet kommer att klara den förväntade belastningen är miljontals användare ska börja ladda ner de präktigt stora datavolymer (3 Gb per nedladdning) det rör sig om. Experter håller inte en storkrasch för omöjlig och Microsoft har reserverat 40 Tb/s i trafikvolym för detta ändamål. Det blir i vilket fall som helst ett ordentligt eldprov för nätet och det ska bli spännande att se hur det avlöper. Blir trögheten för stor kan en nedladdning befaras ta ett helt dygn att genomföra. Det hela underlättas heller inte av att Windows 10 trots enormt omfattande beta-tester, fortfarande innehåller en hel del buggar som kan ställa till problem.
För min egen del känns det som att vi nog klara att vänta några veckor tills den värsta stormen bedarrat. Man vet ju vad man har, men inte säkert vad man får! Dessutom är det sagt att detta är den sista versionsbyte som Microsoft kommer att göra, för att istället i framtiden löpande lägga in nya funktioner i Windows 10, vilket säkert är en god idé med tanke på den gigantiska omfattning som operativsystemets källkod numera har.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Har anmölt mmig för Windows 10. Kaan aldrig låta bli att prova på det nya...

Unknown sa...

Stavningen blev underbar.