måndag 27 juli 2015

Stenålder inom sjukvården

Det utlovade, men föga efterlängtade, regnet kom, dock endast med 30 mm och inte så förödande som befarat. Några orter längre norrut fick betydligt mera och fick också dras med översvämningar. Det blev följaktligen en innedag igår. Idag har det, i varannandagsvädrets tecken, varit en del sol men blåsigt. Jag satsade dagens motionsbehov på en välbehövlig gräsklippning och därför fick hustrun ta promenaden till mataffären på egen hand. För övrigt har tiden fyllts med vardagliga sysslor.

Ett växande problem, som ofta diskuteras bland allmänheten och ibland mellan politiker, men som byråkratin tycks vilja värja sig emot, är den allt mer otidsenliga hanteringen av patientjournaler inom sjukvården. Vårdpersonal tvingas tillbringa allt mer tid vid tangentbordet på grund av bristfälliga IT-system. Tiden de har för patienterna minskar i motsvarande grad. Hemslöjdsbetonade datasystem kan t. ex. kräva multipla, separata inloggningar och ett flertal sökningar för att hitta den information man söker eller för att göra administrativa åtgärder för en och samma patient. Efter många år har man nu till sist på ledningsnivå i några landsting insett det ohållbara i situationen men tycks ändå bara orka gå halva vägen. Enligt vårdpersonal i det praktiska arbete räcker det inte med modernare datasystem, utan den nuvarande systemspecifika datalagringen måste göras om i grunden så informationen kan nås oavsett vilket datasystem man för tillfället arbetar i. Olika vårdgivares datalagring på egna servrar är ett annat och liknande problem.
Att probleminsikten nått upp till ledningsnivån är förvisso ett bra första steg, men nu måste handlingskraftiga personer slå näven i bordet och beordra ett system på nationell nivå som medger optimala lösningar för vårdgivarnas specifika behov och skapar nytt utrymme för vårdpersonalen att istället ägna sig åt sina patienter. Omställningen kommer säkert att bli dyr, men helt sannolikt inte lika dyr som alternativet att låta landstingen fortsätta att driva sina egna lösningar med så förödande resultat som de hittills visat. Samtidigt skulle det ge stöd åt 'det fria vårdvalet' som politikerna säger sig vilja eftersträva!

Inga kommentarer: