torsdag 9 juli 2015

Trafikmarodörer

Just nu ser det ut som att högsommaren i tre dagar förra veckan försvann lika plötsligt som den började. Igår var det nästan heldagsregn och idag har det varit blandade givar. Det är heller inget i prognoserna för den närmaste veckan som ger något hopp om riktig sommar. Trots allt lyckades vi få till en kvällspromenad igår och idag tog vi oss ut till mataffären för några mindre inköp. På eftermiddagen tog jag sedan itu med en nödvändig rensning av takrännorna och hann precis bli färdig innan en ny regnskur gick till attack.
För övrigt har vi hållit oss inomhus med våra vardagliga sysslor som fortfarande är wikipedia för mig och släktforskning på olika linjer för hustrun. Eftersom vi båda känner stimulans och tillfredsställelse i vår respektive verksamhet så får de väl ses som idealiska för att fylla ut pensionärsdagarna med.

Något som är mindre tillfredsställande är de allt vanligare bristerna i moralen hos svenska trafikanter. Visserligen är många av uppfattningen att bestämmelser är till för att överträdas, men ibland serveras lite extraordinära exempel. Att många svenska bilister inte är så noga med hastighetsbegränsningarna är ju ingen hemlighet, men när vi på samma dag får höra att en ledamot i riksdagens trafikutskott blivit av med körkortet p g a fortkörning så blir man ju lite fundersam. Riktigt påtagligt blir det dock först när det meddelas att förra jämställdhetsministern Nyamko Sabuni åkt 158 km/h på 100-väg och fick lämna ifrån sig körkortet direkt på plats. Man trodde ju att de ledande figurerna i samhället skulle vara något slags förebild för allmogen, men så verkar inte vara fallet.
Obetalda parkeringsböter är en annan gren med högt i tak vad gäller moralen. Sedan tillkomsten av   s. k. 'målvakter' i den kriminella världen har skuldberget hos kronofogden växt explosionsartat. En aktuell undersökning i vår egen stad visar att det finns en 58-årig kvinna som 'äger' åtta bilar och är skyldig 182 450 kr och en 27-årig man med 25 bilar och skuld på 178 000 kr. Tillsammantaget har de tio mest belastade personerna ca 770 000  kr att betala till kronofogden. Därmed är det naturligt att fråga sig hur länge det ska dröja innan vi i Sverige kan få till stånd rutiner för att 'klampa' bötessmitarnas bilar så det blir slutåkt tills böterna är betalda?!

Inga kommentarer: