lördag 25 juli 2015

Ny industri på gång!?

Under gårdagen och idag har vi haft, för denna sommar, osedvanligt soligt väder. Detta utnyttjade vi för en tur med husbilen upp till skogarna i Bergslagen. Där kunde vi njuta av den vackra naturen och samtidigt plocka två liter blåbär plus en halvliter kantareller. Vi återkom hem precis före starten av det omfattande och kraftiga regnväder som prognoserna 'utlovat'. Nu återstår det att se hur mycket det blir, men vi håller tummarna för att slippa översvämningar.

Jag kan inte avstå från att ännu en gång fundera över den svenska kriminalitetens. Den här gången föranleds det av en historia om att en privatperson sett en polisbåt med konstig last i östra Mälaren. Närmare undersökning visade att det rörde sig om 178 meterhöga cannabisplantor i krukor som tagit i beslag på ön Stora Dansaren. Detta är bara ett belysande exempel på den nu snabbt ökande odlingen av cannabishampa i industriell skala i Sverige. Tidigare i veckan har en dom fallit i ett mål där ett 20-tal personer varit inblandade i en härva med odlingar på sju fastigheter bland annat i Skåne. De odlingarna beräknas ha hunnit producera ca 100 kg cannabis. Kundkretsen förutsätts finnas i Sverige och en anledning till utvecklingen är att upptäcktsrisken minskar jämfört med den där tullens gränskontroller måste passeras vid införsel utifrån.
Den här verksamheten har närmast exploderat i omfattning det senaste året och polisen tror att det finns 100-tals större eller mindre odlingar runt om i landet. De som ertappas har mest försökt hävda att det rör sig om framställning för eget medicinskt egenbruk och en försvarade sig med att det minsann var ekologisk odling. I utkanten av den organiserade brottslighetens verksamhet i branschen finns även mer amatörmässiga inslag. En familj anmälde t ex inbrott i deras lägenhet och när polisen kom dit för brottsplatsundersökning fann man samtidigt en hampaodling i garaget, något som lägenhetsinnehavaren i hastigheten missat att gardera sig för. I ett annat fall var det en 90-årig kvinna som hävdade att för henne var det "bara rara krukväxter". Nu undrar man förstår var vårt land är på väg och hur den här utveckling kommer att sätta sina spår i den undre världen. Sverige är ju ett viktigt exportland inom många andra branscher!

3 kommentarer:

Unknown sa...

178 meter höga. Det var inte illa för kannbisplantor

BÅA sa...

Nu står det förstås 'meterhöga' (=1 meter). Allt annat är önsketänkande! :-)

Unknown sa...

Det står också kannbisplantor, helt annorlunda än cannabis
;-)