onsdag 15 juli 2015

I "det leende" Södermanland

Den här veckan har vädret faktiskt hittills  varit soligt och varmt med avbrott bara för någon enstaka regnskur. Måndag-tisdag använde vi till en resa med husbilen i Södermanland där vi i måndags 'gjorde stan' i Nyköping på eftermiddagen och besökte det fina biblioteket och St Nicolaikyrkan (yngsta dotterns dopkyrka) där vi fick en guidad visning. Framåt kvällstid åkte vi vidare till Oxelösund för övernattning på vårt vanliga ställe vid småbåtshamnen. Igår åkte vi först till badplatsen vid Jogersö för sol och bad och sedan tillbaka till Nyköping där vi åt lunch på stan och sedan fick tillfälle till ett studiebesök ombord på ett av marinens minröjningsfartyg som var på tillfälligt besök. På hemresan uppåt kusten gjorde vi en avstickare till Stendörren där det alltid är lika trevligt att sitta och följa semesterseglarnas manövrer i de trånga farvattnen.
Idag har vi varit hemma så när som på en promenad till mataffären och innan dagens regnskur hann jag också med att stryka den återstående målningen på altanöverbyggnaden.

Mitt i det som brukar vara sommarens nyhetstorka inträffade idag en olycka i Skatestratunneln vid Bremanger i Norge, som kunde ha utvecklats till en katastrof. En tank med 16 500 liter bensin slet sig av en lastbil och exploderade. Tunneln, som är nästan 2 km lång och går som mest 91 m under havet, rökfylldes snabbt, men ett 10-tal personer som befann sig i bilar i tunneln lyckades ta sig ut utan allvarliga skador. Vid högtrafik hade konsekvenserna kunnat bli helt annorlunda. Det stora problemet blir nu istället att tunneln snabbt håller på att vattenfyllas och det befaras att den kan komma att kollapsa. Det kommer att ta veckor eller t o m månader innan den kan vara återställd till att tas i bruk.
Turligt nog är det mycket sällan som sådana här saker inträffar, men man sitter ju ganska utsatt om svåra olyckor inträffar, och blir tunneln, som i det här fallet, rökfylld är förmodligen paniken inte långt borta. Man hoppas ju att säkerhetsanalysen lämnat idéer till hur situationen ska hanteras om det värsta skulle inträffa.

Inga kommentarer: