tisdag 7 juli 2015

En osympatisk tradition

Det svenska sommarvädret fortsätter sin stingsliga väg och bjöd igår på nästan dagslångt och stundtals kraftigt regn. Jag hann ändå, under ett kort uppehåll på förmiddagen, få ut sommargödningen på gräsmattan, som därmed blev rejält nersköljd. Vi lyckades också ta oss ut på en kort kvällspromenad i närområdet.
Idag har det varit nederbördsfritt, men istället har blåsten hållit oss instängda. Men vi tog oss ändå för att ta en promenad till stormarknaden för några mindre inköp och jag har sedan gjort en välbehövlig ogräsrensning i vårt lilla trädgårdsland. För övrigt har vi hållit oss inomhus med våra vardagliga sysslor, men nu ska vi strax åka till yngsta dottern för att där fira födelse- och myndighetsdagen för vårt yngsta barnbarn. Det känns lite konstigt att han nu är en vuxen man när man samtidigt tycker att det inte var länge sedan han gjorde sina upptåg i koltåldern.

Men det finns många sorters upptåg och idag fick man genom pressen veta att under San Fermin-festivalen i den spanska staden Pamplona har ett tiotal personer skadats, varav tre allvarligt. En brittisk man ska ha fått allvarliga skador när han blev stångad mellan benen. Sex tjurar sprang genom de smala gränderna på 2 minuter och 23 sekunder till tjurfäktningsarenan där de senare ska delta i tjurfäktningen.
Att den här mångåriga traditionen numera möts av stark kritik från många håll är lätt att förstå inte minst för den skoningslösa behandlingen av tjurarna. Att många människor skadas och att åtminstone ett femtontal har dödats under årens lopp är naturligtvis lika beklagligt, men dessa hade ändå valet att gå någon annanstans och får därmed i någon mening skylla sig själva. Sannolikheten att få något stopp på eländet verkar heller inte överdrivet stor med tanke på att tusentals utländska turister varje år reser till Pamplona för att delta i festivalen. Man kan ju dock hoppas att någon nitisk byråkrat i Bryssel åtminstone ser till att man får bukt med djurplågeriet som ingår i spektaklet.

Inga kommentarer: