måndag 3 augusti 2015

Världen i ekonomisk bävan

Väl hemkomna efter tre dagars resa med husbilen till Gästrikland och Roslagen kan vi se tillbaka på nya upplevelser av svensk natur och kultur. Det är alltid lika rogivande att kunna sitta i kvällssolen vid någon vacker insjö eller havsvik, där endast fåglar och stilla vindsus står för ljuden i omgivningen. Svensk natur är alltid njutbar. På den kulturella sidan kunde vi denna gång uppleva en marknad i Älvkarleby, där alla de olika husen på gamla regementsområdet på Laxön hade öppet för visning av konst och hantverk. Att vi dessutom hade hyfsad tur med vädret var ren bonus denna sommar.
Efter hemkomsten fick vi naturligtvis ta konsekvenserna av vårt lättsinne när det väntade tvätt för hustrun och gräsklippning för mig själv.

Under tiden vi varit ute och rest har istället moln mörknat alltmer på världens ekonomiska himmel. Igår öppnad börsen i Aten efter fem veckors stängning med köpkurser som dalat med över 20 procent och värst var det naturligtvis för de grekiska bankerna som inte kan klara sig utan likviditetsstöd från EU och IMF. Därtill har de fortsatta förhandlingarna som nya nödlån till Grekland kärvat betänkligt då IMF deklarerat att man inte kan bidra till finansieringen utan koppling till en avskrivningsplan för gamla skulder, vilket är något som tyska och finska politiker avvisar. Därmed kan osäkerheten kring Greklands ekonomiska framtid sägas vara tillbaka på ruta ett där en grexit åter är ett reellt alternativ. Vid sidan av dessa europeiska problem har den uppblåsta börsbubblan i Kina börjat pysa i allt snabbare takt med stora börsnedgångar både internt och globalt som följd. Inte ens gigantiska 'stödköp' med kinesiska statsmedel har lyckats hindra denna utveckling.
Det är inte utan att en viss oro för en ny global finanskris kan vara berättigad. Tilltagande oroligheter i Turkiet och Mellanöstern minskar inte risken. Vi kan bara hoppas att sunt förnuft kan lotsa världens ledare till en sundare utveckling om än på en lägre nivå än den man trott var möjlig. En liten tröst kan vara att USA åter börjar hämta sig från den förra smällen med bankkonkurser och havererad fastighetsmarknad.

Inga kommentarer: