torsdag 23 juli 2015

Lagens lååånga arm

Den riktiga sommarvärmen låter fortfarande vänta på sig, och lika bra är kanske det sedan man på vissa ställen i södra Europa haft temperaturer på bortåt 40 grader. De senaste två dygnen har det varit växlande med några mindre regnskurar, en del sol och ganska mycket blåst. Det kunde ha varit sämre och under gårdagen tog vi oss för en litet biltur till Enköping där vi gick på stan och även passade på att äta en god lunch på en thairestaurang.
Idag var det 'utlovat' betydligt mera regn än vad som faktiskt kom ner och vi planerade in bakning (grovbröd och kardemummabullar för hustrun och frallor för mig), och när detta var avklarat har vi också hunnit med en promenad i närområdet.

Den kriminella sektorn är väl en del av samhället som massmedia varje dag har anledning att på olika sätt belysa. Idag var en av huvudnyheterna hovrättsdomen i den omfattande härva som gäller fusk med assistansbidrag i Södertälje. Det är ett av de mest omfattande brottmålen genom tiderna i Sverige och samtliga 34 som tidigare dömts i Södertälje tingsrätt dömdes även i hovrätten för mångmiljonbedrägerier mot Försäkringskassan. I några fall lindrades påföljden, med flera fick extra påbackning och de två huvudåtalade, som är bolagets ägare, fick 6 respektive 5,5 år att sitta av. Totalt ska bolaget mellan 2005 och 2012 ha lurat Försäkringskassan på drygt 30 miljoner kronor.
Uppklarningen av det här fallet är resultat av myndighetsgemensamma insatser mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, vilken nu är inne på sitt sjätte år, och visst är det bra att man till sist får in de fula fiskarna i nätet. Ännu bättre skulle det förstås vara om de offentliga institutionerna kunde skärpa sina rutiner så att de slapp bli uppkörda och vi därigenom kunde slippa rättsliga processer med prislapp på tiotals miljoner kronor i rättegångskostnader - huvudsakligen advokatarvoden till bovarnas försvarare!

Inga kommentarer: