söndag 19 juli 2015

Semesterkriminalitet

Veckohelgen har mot förmodan, och trots att frumtimmersveckan påbörjats, nästan varit fri från nederbörd och dessutom bjudit på en del sol. Istället har väderguden varit desto mera frikostig med vinden och vi har därför hållit oss mest inomhus. Vi har ändå gett oss ut på en lite längre promenad i närområdet varje dag och på förmiddagen idag gick jag över gräsmattan med gräsklipparen.

I de semestertider som nu råder så är det även högkonjunktur för olika grenar i den kriminella branschen. Här i vår egen stad gick polisen ut med varning idag för en lettiskregistrerad blå pick-up med tre män som visat ovanligt stort intresse för några av stadens småbåtshamnar och i grannkommunen inträffade igår tre villainbrott på en kort stund. Varningar för ficktjuvar nere i stans centrum är också ständigt återkommande.
En annan form av importerad brottslighet är de 'vägpirater' som de senaste dagarna setts nere på västkusten. Deras koncept är att stoppa godtrogna bilister och tala om att de behöver pengar till bensin och vill sälja billiga saker, oftast oäkta guldsmycken, på ett mycket påträngande sätt. Problemet är inte nytt, men eftersom de är bilburna och lättrörliga har polisen svårt att få tag i och bötfälla dem. Och även om detta skulle lyckas lär de aldrig ha någon ambition att betala dessa böter.
En minst lika bekymmersam aktivitet som tar fart under semestermånaderna är alla olika former av nätbedrägerier som riktar sig till företag, där vikarier och extrapersonal tubbas till att acceptera och betala falska fakturor. En utredare hos polisen har uppskattat förlusterna hittills i är till 50 - 100 miljoner kronor.
Tillsammantaget drar allt detta en trist slöja över semestern för dem som drabbas och detta för att en del människor per definition inte klara av att hålla sig till samhällets gemensamma regler!

Inga kommentarer: