söndag 5 juli 2015

En odyssé i Syd

Igår återkom vi till hemorten efter att ha tillbringat den gångna veckan på en resa med husbilen till Skåne. Det är lätt att förundras över den variationsrikedom som vårt land erbjuder och hur många olika upplevelser man hinner med på en 160-milaresa genom Sydsverige. Efter första natten åt vi frukost ute i Store mosse i Gnosjö, där nationalparken erbjuder fina anläggningar för den naturintresserade. Nästa övernattning gjorde vi i Juleboda på Skånes ostkust och här var det istället de karga sandmarkerna och den milslånga vita sandstranden som gav karaktären åt landskapet. Den mer sociala delen av resan fick vi uppleva under ett par dagars besök hos min syster och svåger i Svarte utanför Ystad. Dit hade från Norrland också kommit deras son och barnbarn och det blev som vanligt livliga diskussioner om allt och inget i en uppriktig och vänskaplig anda. Huset bestod, också som vanligt, med generös tilldelning av mat och dryck.
Återfärden norrut följde först Skånes kontur och nästa övernattning blev i Ålabodarna norr om Landskrona. Nu var upplevelsen istället en vacker utsikt över Öresund med Ven i förgrunden och Köpenhamns och Själlands skyline som en kuliss i bakgrunden. Den följande dagen hann vi med att både avnjuta sol och bad i strålande högsommarväder i Ugglarp och sedan ett besök på GeKås formidabla köplada i Ullared innan vi kunde göra den sista övernattningen vid den natursköna Holsjön söder om Svenljunga.
Efter denna omväxlande och givande resa kändes det naturligtvis inte helt upphetsande att idag behöva ta itu med de vardagliga behoven. Men tvätt för hustrun och gräsklippning för min egen del är bland de saker som måste accepteras för att livet ska rulla på som man önskar. Vi hann också med en promenad till mataffären.

I kväll kan det avgöras om livet kommer att rulla på som önskat för grekerna, när resultatet kommer av den utsatta folkomröstningen om deras relation till sina långivare. Vare sig de röstar 'ja' eller 'nej' väntar en tung tid för folket i världens äldsta demokrati. Men efter decennier av ekonomisk vanskötsel var ju inget annat att vänta, även om det till synes är många av landets invånare som inte insett eller förstått allvaret i deras situation.

Inga kommentarer: