fredag 21 juni 2013

Rör inte vårt snus!

I rejäl högsommarvärme har vi hållit oss här hemma med undantag för en tur till östra köpcentret igår morse. Själv har jag gjort färdigt markarbetena i trädgården efter trädfällningen, så hustrun har fått ta motionspromenader på egen hand. Hon har också gjort förberedelser för vårt midsommarfirande, som vi i år, av olika skäl, har först i morgon på midsommardagen. Det kan nog vara optimalt med tanke på att utlovat regn nu ser ut att dra igång när som helst.

Något som redan dragit igång ordentligt är 'snuskriget' mellan Sverige och EU-kommissionen. De undantag som Sverige haft vad gäller tillverkningen av blött snus ligger nu i vågskålen och 'snusministern' Maria Larsson for idag till Luxemburg för att försöka tala byråkraterna därstädes till rätta. Av två grundmurade svenska traditioner offrade hon midsommar till förmån för den svenska snuskonsumtionen. Att tvinga på folk torrt snus skulle inte precis öka svenskarnas förtroende för EU.
Som icke-tobaksanvändare kan man naturligtvis fråga sig vad som är problemet - bästa scenariet borde vara att all tobaksanvändning upphör, inte minst av hälsoskäl. Ministerns engagemang kan eventuellt förklaras av tobakskonsumtionens stora leveranser av skatt till statskassan.
Det jag mest kan irriteras av är den överdimensionerade EU-byråkratins ovana att lägga sig i struntsaker. I det här fallet är det extra pinsamt med tanke på att de träaktiga sydlänningarna delar ut frikostiga subventioner till tobaksodlare i medelhavsområdet samtidigt som de missunnar svenskar och finnar det snus de haft rätt till i ett par hundra år.

Inga kommentarer: