onsdag 12 juni 2013

I munkars spår

De två senaste dagarna har vi använt till en kortare resa med husbilen. Solen och värmen lockade åter till friluftsliv, och igår åkte vi västerut på mindre vägar via Köping och Arboga och kom så småningom till Lunger hamn. Detta är en liten idyll vid Hjälmaren som lite sömnigt vänder ryggen till stressen på E 18 några kilometer bort. Vi gick en liten promenad och tittade på naturen och intog vår lunch innan vi åkte vidare via Örebro till Kvismaren, som var det egentliga målet för resan.
Där ägnade vi oss åt fågelskådning igår eftermiddag och idag på förmiddagen i ett par olika delar av det stora och fågelrika naturreservatet. Flera arter har redan sina ungar halvvuxna och håller på med utbildning i födosökets ädla konst.
Hemresan idag gick via Äs och Eskilstuna och vid Julita gård tog vi lunchpaus. Där passade vi också på att gå en intressant runda längs en stig som under flera hundra år före Gustav Vasas reformation trampats av cisterciensermunkar på deras dagliga stråt mellan kyrkan och klostret i Julita. Det var intressant att läsa informationsskyltarna om den tidens seder och bruk för de fromma munkarna.
Väl hemkomna drabbades man dock av en viss västgötaklimax inför anblicken av gräsmattan som ropade på omedelbar klippning. Helheten var trots detta ett par lyckade dagar med flera nya upplevelser.

Inga kommentarer: