fredag 14 juni 2013

Den demografiska utmaningen

Igår uppmuntrade inte vädret särskilt mycket till uteaktiviteter. Regn med inslag av åska, byiga vindar och avsevärt sänkt temperatur gjorde att man lätt kände igen den ordinära svenska sommaren. Jag hann dock med, på morgonen att både plantera ut egenodlade tagetes och sommargödsla gräsmattan innan det brakade loss.
Idag har det varit aningen bättre och efter att vi varit på östra köpcentret för veckoinköp, fortsatte jag en stund med 'rotarbetet' efter en av de avverkade tallarna - ofattbart vad mycket rötter det finns under ett träd. Under tiden bakade hustrun olika slags matbröd som förberedelse till årets midsommarfirande.
På eftermiddagen har det spännande 'sommarvädret' återkommit och just nu brakade en tyfonliknande regnstorm förbi.

Under den avslutande partiledardebatten i riksdagen igår drev SD-ledaren sin vana trogen budskapet om den för Sverige så fördärvliga invandringen. Därför måste det vara extra tungt för honom att läsa den igår publicerade OECD-rapporten om migration, som visar på invandringens ekonomiska lönsamhet för de allra flesta OECD-länderna, inklusive Sverige. Utredningen visar helt enkelt att samhällets intäkter, främst från skatter, klart överstiger kostnader för olika bidrag, pensioner m. m. I genomsnitt gör OECD-länderna en vinst på drygt 3 000 euro per år och invandrarhushåll. För Sverige, med stor flyktingmottagning ligger dock vinsten på blygsamma 100 euro.
Generellt kan konstateras att med sjunkande födelsetal är invandringen det enda tillgängliga sättet att vidmakthålla befolkningstalet. I ett relativt glest befolkat land som Sverige är detta särskilt viktigt med tanke på underlaget för den infrastruktur vi anser oss vilja ha. Ur den synpunkten skulle vårt land utan vidare kunna fördubbla folkmängden utan att någon större trängsel skulle märkas. Men med tanke på SD väljarunderlag föreligger uppenbarligen ett folkbildningsbehov i de här frågorna. Det gäller också att skapa betydligt bättre vägar än idag för nyanlända människor att etablera sig i vårt samhälle.

Inga kommentarer: