söndag 23 juni 2013

Mobilisering av rättssamhället

Så var midsommar avfirad för den här gången. Vi har på senare år mest avstått från allt ståhej med stång och dans och istället valt att ha en egen träff med familjeklanen och så även i år. Vår midsommarträff under gårdagen kombinerades i år med firande av hustruns födelsedag, som den här gången var av mera jämn karaktär. Till detta hade gästlistan också utökats med hustruns kusin med make.
Idag kunde vi ta igen oss under stillsamma former och på eftermiddagen tog vi bilen till stan för en stadspromenad och besökte då också stadens konstmuseum som under sommaren har en specialutställning. Den visas under temat "Tack för lånet!" och omfattar ett hundratal verk av välmeriterade, både svenska och utländska, mästare, inlånade från såväl privata som offentliga ägare inom stadens hank och stör. Det var verkligen imponerande att se hur mycket god konst som faktiskt finns inom vår nära omgivning och utställningen är i högsta grad sevärd.

Sevärt kommer det också att bli hur regeringen kommer att möta ett krav från Polisförbundet idag, som går ut på en skärpt politisk samordning av bekämpningen av brott i allmänhet och organiserad, professionell kriminalitet i synnerhet. Med stöd i en ny undersökning ser man en tydligt ökande trend av ekonomisk och maffialiknande brottslighet, samtidigt som man saknar en nödvändig samordning av samhällets olika insatser mot detta.
För egen del har jag lätt att instämma polisernas åsikter, även om man endast ser problematiken från åskådarplats. Tyvärr håller det mångkulturella samhälle som eftersträvas på att bli mångkulturellt även på det kriminella området. Importerad brottslighet fortplantas in i den traditionella svenska och inordnas i internationella syndikat med stora materiella och ekonomiska resurser. Avskräckande exempel på detta finns redan på många håll i världen, som t ex i Östeuropa och Latinamerika där det i vissa fall råder regelrätt krig mellan det lagliga och det olagliga samhället. Något sådant måste vi i god tid värja oss emot och de framförda krav på en tydligare organisation och ansvarsfördelning tillsammans med en utökad och förbättrad polisutbildning måste anses fullt berättigade. Det är hög tid att inse att den svenska Sörgårdsidyllen numera allt snabbare håller på att ersättas av en stenhård Chicagoatmosfär!

Inga kommentarer: