måndag 10 juni 2013

Frihet är det bästa ting...

Igår kom vädermakternas reaktion på det långvarigt soliga och varma vädret vi haft. Det blev rejäla regnskurar med inslag av årets första åskväder. Vi klarade oss lindrigt undan, men öster om staden fick man på ett lokalt området marken helt vit av en kraftig hagelby. I vanlig ordning fick brandkåren också de otaliga, falskt utlösta automatlarmen, som vi i dagens digitala värld anser oss behöva.
Eftersom utomhusaktiviteter inte kändes särskilt angelägna, tog vi tillfället till bakning och producerade danskt grovbröd, tvåstegsbröd och frallor.
Idag var vädret något bättre och jag använde förmiddagen till storrengöring av husbilen. På eftermiddagen tog jag en cykeltur till stan medan hustrun tog en långpromenad i de norra stadsdelarna. Mitt ärende var denna gång, stimulerad av ett utsänt paketerbjudande, att få gjort en synundersökning och förnya mina synhjälpmedel. Resultatet var tillfredsställande och bara lite mindre justeringar behövdes.

Något som däremot inte är en mindre sak, är de avslöjanden om den amerikanska säkerhetspolisens övervakningsprogram som nu kommit i dagen. Enligt specialister på området är dessa i minst samma klass som Watergate och Wikileaks. Nu talar man om angrepp på fundamentala frågor i en demokrati som öppenhet och offentlighet eller en ambition om totalkontroll av samhället. Instrumenten för detta är registrering av all trafik i digitala medier som telefon, e-mail, twitter och andra sociala medier. Den som avslöjat det hela har som konsult arbetat inom CIA och kunnat följa hur systemet byggts upp. Nu har han lämnat landet och lever gömd inför hoten om att gripas, anklagad för spioneri.
Den här 'affären' kommer med all sannolikhet vi få höra mera om. Den går rakt emot president Obamas vallöften och kommer självfallet att användas av hans politiska motståndare till att försvaga hans position. Hur han kommer att hantera detta återstår att se, men man kan inte undvika att oroas av tendensen att man, i terroristbekämpningens namn, allt oftare tillåter sig en allmän bevakning av medborgarna. Detta är inte OK, och kan, om det hamnar i fel händer, få förödande konsekvenser för västerländska, demokratiska samhällen. Ibland är marginalerna små för att ett omslag från fritt land till polisstat kan inträffa.

Inga kommentarer: