lördag 29 juni 2013

Nya tider i cybervärlden

Vi har nu unnats ännu tre vädermässigt hyfsade sommardagar med lagom temperatur och vind och lite nederbörd på nätterna - något som jag anser vara helt idealiskt. Gårdagen användes till att 'göra staden' med att äta en god lunch och sedan besöka den pågående Cityfestivalen. Där fanns det mesta av spektakel och upptåg och naturligtvis mycket krimskrams till salu. Till den något seriösare delen kunde vi räkna en liten konstutställning som några av medlemmarna i Club Artis arrangerat. På kvällen hade vi sedan besök av yngsta dottern svärmor med make. Det blev en trevlig samvaro på altanen i sommarkvällen där både nytt och gammalt avhandlades under ett par timmar.
Idag har vi varit hemma så när som på att hustrun tog en cykeltur till stormarknaden. Själv har jag vigt dagens åt trädgårdsskötsel, så att diverse oönskad biomassa kunde avlägsnas innan det blir allt för besvärligt. Ogräs slutar aldrig att växa, tyvärr!

Något som däremot slutat växa är de svenska www-sajterna på internet. Flödena har under det senaste året flyttat allt mera till mobiltelefoner och surfplattor. Efter lång tids stabil tillväxt finns nu ett klart trendbrott och de största sajterna är vägledande. Egentligen är det kanske inte så överraskande med tanke på att man allt oftare träffar på krav på betalning för att komma åt information som man söker.
Det som nu sker kommer naturligtvis att direkt påverka annonsörernas val av kanaler för sin reklam, vilket i slutändan kan betyda 'sotdöden' för många ekonomiskt svaga sajter. Man vill ju då gärna hoppas att det är den mera tvivelaktiga delen som stryker med först.
"Det är 19 år sedan den förste svensken tecknade det första internetabonnemanget. Webbläsaren förändrade ekosystemet. En 'mördarsnigel'…? Det finns nu en ny främling i rabatten, en som äter mördarsniglar och gammelmedier. Hotet har muterat, internet har blivit mobilt", säger en analytiker.

Inga kommentarer: