lördag 22 september 2012

Utsvävningar

Igår kunde vi unna oss en stunds blek höstsol, men förmiddagen fick jag ändå använda till städning av gårdsplan och trottoar för att få bort kvistar, barr och löv som den senaste tidens överdrivna vindar avlägsnat från våra träd. Efter att ha levererat 'skörden' till återbruket, tog vi sedan en långpromenad på landsbyggden norr om staden.
Idag har det istället varit allt annat än tjänligt väder och dagens längsta promenad har än så länge varit till postlådan. Kyla, regn och blåst kommer dock inte att hindra oss från att ta del av kvällens 'kulturnatt' med aktiviteter på ett 50-tal ställen runtom i stan. Vi har också uppdrag att ta ett värdpass på vår egen Club Artis som naturligtvis är med i kvällens program.

När vi återvänder hem efter detta spektakel är det kanske läge att värma sig en aning med någon form av jästa och destillerade drycker. Detta som också är ett av den svenska debattvärldens käraste ämnen har den senaste tiden ökat i intensitet. Nu är det åter fråga om Systembolagets monopolställning och angreppen denna gång kommer från förslag om gårdsförsäljning av vin och mera liberala regler för egenimport för privat bruk.
Samtidigt har det kommit en rapport som visar att Systembolagets försäljning av viner i bag-in-box har gjort att vi nu dricker mera och köper billigare viner, varav flera är "distinkt ospännande, utslätade och anonyma viner som trivialiserat hela utbudet". Svensson sätter tydligen kvantiteten allt mer framför kvaliteten, men om dryckesvanorna flyttas från ljummen Explorer-vodka till billigt lådvin så går det kanske på ett ut. Den ene kulturen är väl så god som den andra. På detta hjälper inte ens Systemmonopolets ambitioner om folkhälsan.

Inga kommentarer: