måndag 24 september 2012

På väg mot Al Capone?

Efter en trevlig kväll på lördagens 'Kulturnatta' med konst och musik, kunde vi igår, mellan regnskurarna ta en långpromenad i Skultunatrakten. Det känns som att vi nu börjat få upp nivån på den fysiska konditionen en aning efter alla småkrämpor vi dragets med under våren. Nu gäller det bara att hålla fokus och se till att undvika bakslag.
Idag har vädret varit soligt, men höstkyligt, och det var alldeles lagom att ta sig till stan för veckans pass på målarklubben. Där fortsatte jag på det förra veckan påbörjade kvinnoporträttet medan hustrun tog sig an ett stileben med keramik och höstliga rönnbärskvistar.

Hösten anses ju av många vara en dyster historia och viss dysterhet kan också känna när man betraktar kriminalitetens utveckling i landet. Igår hittades en död man nere vid hamnen, förmodligen skjuten och mördad. Idag kunde man istället läsa om hur en elev på en skola i Söderhamn blev arg och tog en bordskniv och högg den i armen på en lärare. Samtidigt kunde man läsa om hur vandringslegenden Thomas Quick nu blivit friad från ytterligare två mord som han erkänt för många år sedan, under, som det numera anses, av förhörsledare skapad sinneförvirring. Kring denna historia är stora delar av rättssystemet sedan lång tid själv mer eller mindre sinnesförvirrat. För den enskilde medborgaren är det hart när omöjligt att veta vilka 'auktoriteter' man ska tro på eller inte.
Som om inte detta skulle vara nog har polisen nu kartlagt den organiserade brottligheten utanför de tre storstäderna med ett dystert resultat. Nya 'centralorter' som nämns är Karlshamn/Karlskrona, Jönköping, Borås, Norrköping/Linköping, Örebro, Nyköping, Eskilstuna, Uppsala,  Hedemora/Borlänge, Sundsvall och Luleå.
Men nu handlar det om ofta tungt belastade yrkeskriminella element, som på sikt kan vara ett hot mot själva samhällsordningen. Mc-klubbar och organiserade ungdomsligor slåss om marknadsandelar med kniv eller revolver i händerna och den ordinarie lagstiftningen har inget att göra med deras sätt att se på saker och ting. Visst kan det kännas bra att rättsväsendet får 1,5 miljarder kronor i ökad tilldelning i nästa års statsbudget, frågan är bara om det kommer att räcka.
Som lök på laxen fick man idag i bladet veta att den inhemska odlingen av canabis nu är så stor att marknaden är mättad. Då blir det väl för dessa entreprenörer till att divercifiera verksamheten, för man ska väl inte inbilla sig att de vill försöka försörja sig på vanligt hederligt sätt.
Vem ska sätta ner foten och säga att nu får det vara nog!?

Inga kommentarer: