söndag 16 september 2012

Tredje statsmakten är röd

Igår var vädret mest soligt och bra, och vi började dagen med en tur till östra köpcentret för veckoinköpen. Sedan tog vi en promenad i närområdet och besökte ännu en affär för lite kompletteringar. På eftermiddagen gjorde vi ytterligare insats i skördearbete med att skala, kärna ur och klyfta äpplen till infrysning för användning i smaskiga pajer och äppelkakor under den mörka årstiden.
Även idag har det varit 'lagom' höstväder och vi gjorde en utflykt till Surahammar för att se månadens utställning på Stenhuset. Det är en av våra konstnärsbekanta som står för visningen just nu, men det vi såg gav en liten, gemensam besvikelse för vi vet att hon kan bättre än så här. För övrigt har vi hållit oss på hemmaplan.

Jag kunde nyss ta del av en enkätundersökning, gjord under månaderna kring senaste årsskiftet, som visar de svenska journalisternas partipolitiska preferenser jämfört med motsvarande hos hela valmanskåren. Mina misstankar besannades och mina farhågor blev bekräftade därmed!
Om enbart journalister hade rösträtt till riksdagen skulle vårt land idag styras av en rödgrön majoritetsregering med 41 procent miljöpartister och 15 procent kommunister. Huga! Man fick också veta att det för dagen statsbärande partiet, moderaterna, skulle få nöja sig med 14 procent jämfört med 34 i hela valmanskåren. Av någon anledning fick inte heller sossarna mer än 14 procent.
Undersökningens resultat ger självfallet anledning till en rad frågor. Ger denna journalistkår en objektiv bild av verkligheten till den genomsnittliga medborgare? Kan politiken undgå att påverkas i och med de folkvaldas strävan efter 'bra press'? Är det möjligt för den enskilde journalisten att stänga av sina personliga preferenser i sin yrkesutövning?
För egen del är jag benägen att svara nej på åtminstone de ovan ställda frågorna. Man kan nästan dagligen se exempel i media som styrker detta. Det är med andra ord ett stort behov av kritisk granskning av de kristiska granskarna. Kanske kan det vara en tröst att mest vänstervridna var kultur- och sportavdelningarna medan ekonomijournalisterna var något mer normalt fördelade.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant och ännu intressantare är det kanske att den vänstervridningen bland journalister har nog varit ganska oförändrad sen 1970-telet. På den tiden fanns fler (s) och (vpk) och (mp) fanns inte.
Trots detta har vi fått en tämligen stabil Allians åtminstone fram till 2014.
Kan det vara så att valmanskåren tar större intryck av utvecklingen utanför Sverige där som jag uppfattat det högervinden har varit stark.
Var kan man hitta statistik över journalisternas preferenser över tiden?