onsdag 5 september 2012

Rör inte mitt snus!

Förbättrat väderläge gör att vi åter känner viss stimulans till utomhusaktiviteter. Igår blev det en tur till stan för ett studiebesök vid länsbibliotekets samlingar av äldre litteratur från tiden före år 1900. Det var intressant att höra om hur samlingarna byggts upp från 1500-talet och framåt till dagens ca 45 000 böcker och ca 30 000 'småskrifter'. Den äldsta är en tysk handskift från mitten av 700-talet. Då höll ju de svenska vikingarna fortfarande på med att hugga runor i sten.
Idag har vi varit här hemma och det har mest handlat om trädgårdsskötsel med bl a gräsklippning och äppelplockning. Nedtagning av drygt tio kilo märktes knappt på trädet.

Vad som däremot kan komma att märkas är EU-kommissionens ambitioner att förbjuda användning av 'blött' snus. Sverige och Danmark har haft dispens från snusförbudet, men nu viker Danmark ner sig för EUs påtryckningar och tänker införa förbud mot försäljning av lössnus senast i mars 2013. Nu ska bannstrålen istället riktas in helt och hållet på Sverige, men vårt undantag är betydligt starkare och var från början en direkt förutsättning för medlemsskap i unionen.
Snus och tuggtobak förbjöds inom EU redan 1992, men med ovanstående undantag. Vad som nu kommer att inträffa är en strid mellan svensk snustradition och stelbenta EU-byråkrater. Hur det går är omöjligt att säga, men som vanligt kommer säkert mycket prestige läggas i vågskålarna. En helt annan sak är bristen på logik i ett ställningtagande som förbjuder snuset men bejakar den betydligt skadligare röktobaken. Som icke tobaksanvändare kan jag för egen del luta mig tillbaka och åse det hela från läktarplats!

Inga kommentarer: