onsdag 26 september 2012

Censur, nej tack!

En fortsatt kitslig väderlek har begränsat vår rörelsefrihet utomhus. De två senaste dagarna har vi således fått begränsa oss till korta promenader i närområdet då tillfälle givits mellan regnskurarna. Tröst i bedrövelsen blir naturligtvis att man hinner med mera av sådant som ska göras inomhus. Jag fick således tid för att baka både tvåstegsbröd och finska rågkakor igår morse.

Vänstervridningen inom kultur- och mediabranscherna som jag var inne på för en tid sedan fick igår ännu ett ansikte. Det var när den 'konstnärlige ledaren' vid barnavdelningen på Stockholms kulturhus enväldigt bestämde att de små liven inte längre borde ha tillgång till vissa serieböcker om Tintin. Följden blev naturligtvis ett ramaskri på Facebook och Twitter som inspirerade kulturhusets chef att raskt riva upp beslutet och själv ställa tillbaka böckerna på hyllan. Dessutom har den konstnärlige ledaren 'tagit time out', oklart för hur lång tid, vilket enligt chefen skett i samråd och för hans egen skull!
Att på detta sätt börja diskvalificera klassisk litteratur är ett obehagligt sätt att införa censur vid sidan av den demokratiska beslutsprocessen i samhället. Sådana fenomen ser vi annars endast hos kommunistiska och extrema högerdiktaturer. Det som här nu inträffat kan tyckas vara en bagatell, men det ger en klar och tydlig signal om behovet av att aldrig sluta bevaka rätten till det fria ordet!

Inga kommentarer: