onsdag 12 september 2012

I sommarens sista dagar

Efter att igår kväll ha återkommit hem efter en veckolång resa söderut med husbilen, är det nu dags att göra en liten sammanfattning. Den kan man göra utifrån flera olika vinklar.
Till att börja med kan noteras att vi ännu en gång lyckats pricka in bra väder i vår färdplan - soliga dagar under hela veckan, men regn första natten och de två sista timmarna. Bonus blev också den medvind vi hade nästan hela tiden, vilket betyder en del för en vindkänslig husbil.
Vi hade också nöjet att till vår lista med ställplatser kunna lägga ytterligare tre bra ställen, som vi säkert kan komma att återvända till vid kommande behov av övernattning.
En givande resa beror naturligtvis mycket på de upplevelser man har på vägen och under en vecka kan en rad högst olika situationer med aha-upplevelser passera. Promenader i pittoreska fiskelägen i Bohusläns karga landskapsmiljö för tankarna till det en gång så hårda fiskarlivet, som nu förvandlats till mondänt fritidsboende för kapitalstarka göteborgare och oslobor. Den kaotiska trafiken i Göteborg en fredagseftermiddag påminner sedan än en gång om det olämpliga i att samla allt för många människor på allt för liten yta. Detta bildar den ultimata kontrasten till en av våra övernattningar i den totala stillheten vid Grimetons gamla radiostation utanför Falkenberg.
När vi så småningom kom till Skåne, 'Sveriges kornbod', kunde man från bilen studera det intensiva, pågående skördearbetet, som numera bedrivs med stora skördetröskor på fält med yta på flera tio-tals hektar. Då är det lätt att tankarna går till den tid, på 1950-talet, när jag som barn och tonåring fick delta i den tidens skördearbete. Då var det nästan enbart häst- och mankraft som gällde.
Mankraft var också aktuell när hustrun och jag gick caddie åt min syster och svåger på en av landets sydligaste golfbanor. För en icke-golfspelare ger det tillräckligt med intryck från denna sport, som på det sättet blir en skön promenad i vacker miljö utan problem med bollar och klubbor.
Ett sista överraskingsmoment drabbade oss sista dagen när den byiga vinden från Vättern fällt en gammal murken asp över vägen. Avbrottet blev dock kortvarigt eftersom fyra handfasta herrar i en efterkommande bil i ett välorganiserat teamwork av kroppskrafter resolut släpade hela trädet av vägen. Man ska ju hjälpa varandera i trafiken! :-)  Summa summarum, en hellyckad vecka!

Inga kommentarer: