fredag 14 september 2012

Om att ta sig rätt

Igår var det en behagligt varm höstdag, som uppmuntrade till utomhusaktiviteter. Förmiddagen användes för trädgården med bland annat äppelplockning och gräsklippning på programmet. Har tappat räkningen på hur många gånger detta gräs behövt klippas denna blöta sommar, men det har ju i alla fall varit grönt och vackert att se på. Under eftermiddagen for vi till skogs och plockade lingon - ca fem liter blev det på två timmar. Hustrun beklagade efteråt att det inte går att plocka bären rensade, men då hade väl tiden gått åt i skogen istället för vid rensningsbordet.
Idag var årets 'ordning' återställd med regn och rejäl blåst en stor del av dagen. Det var med andra ord till att återvända till vår vanliga sysselsättning med släktforskning respektive wikipediaskrivning. Dock är detta inget problem så länge som man får belöning av stimulerande resultat av det man gör.

Huruvida detta gäller för de två svenska journalister som suttit inspärrade i Etiopien i ett drygt år och nu frigivits och återkommit till Sverige är inte lätt att veta. Vad man däremot fått klart för sig är hela journalistkårens upprördhet över att 'granskande journalistik' på detta sätt fått hindras av en auktoritär regim i en situation som närmast är att likna vid krigstillstånd. Krav har ställts åt alla tänkbara håll på åtgärder för att få ut dem ur fängelset och landet.
På något sätt har man lyckats undvika en debatt om anledningen till att journalisterna fängslades, nämligen att de utan visum (alltså illegalt) tagit sig in i landet för att med hjälp av terrorstämplade folkgrupper ta reda på om Carl Bildt under sin tid i styrelsen för Lundin Petroleum möjligen kunde ha gjort sig skyldig till brott mot de mänskliga rättigheterna. För egen del har jag svårt att se varför etiopiens regering stillastigande skulle acceptera ett sådant tilltag.
Generell gäller saken huruvida det kan försvaras att journalister i 'det fria ordets' namn överträder gällande lagar, oavsett hur dessa lagar stiftats. Ur legal synpunkt måste svaret bli 'nej', men moraliskt sett finns det säkert flera olika svar på den frågan. Vad som är klart, emellertid, är att de konsekvenser som lagöverträdelser kan få, måste den enskilde lagbrytaren alltid vara beredd att ta!

Inga kommentarer: