tisdag 25 maj 2010

Vatten på gott och ont

Nu står försommaren och stampar och vill inte riktigt komma loss. Igår var det visserligen varm sol, men kyligt i den nordliga vinden. Idag har tempen halkat under 10-gradersstrecket och regnet har fallit större delen av dagen. Förutom att jag tagit en cykeltur till stan för ett kort ärende, har vi hållit oss inomhus. Hustrun har bakat goda bullar och jag har hållit på med en del digital fotobehandling.
Igår var vi också på hemmaplan så när som på en kort promenad till mataffären. Vi pysslade lite i trädgården och jagade ogräs och gräsmattan blev klippt för tredje gången. För övrigt satt vi mest och njöt i solen.

Att det regnar en dag eller två på oss här i Mälardalen är, trots allt, enbart till nytta. Den färg som gräsmattan har nu, skulle jag gärna vilja se hela sommaren. Längre norrut i landet är det emellertid säkert lätt att hålla sig för skratt för varje ny regnvädersprognos som SMHI levererar. Alltför snabb snösmältning tillsammans med ovanligt mycket regn har gett riktigt stygga översvämningar längs flera av norrlandsälvarna. Många olyckliga husägare kan bara stå vid sidan om och bevittna vattnets angrepp på deras fastigheter efter det att gjorda fördämningar till sist ändå svämmats över.
Än värre har regnet ställt till det i Centraleuropa där floden Wisla på sina håll stigit mer än tre meter över sin normala nivå. Dödsoffer och skador för tiotals miljarder kronor är resultatet och många oskyldigt drabbade går en besvärlig framtid till mötes.
I diskussionen om en pågående klimatförändring nämns ofta att dessa extrema väderlägen kommer att bli allt vanligare i Europa. Det handlar alltså inte enbart om mera diffusa effekter som stigande havsnivå eller ökenutbredning - det kanske också handlar om lokala och mera dramatiska dråpslag som kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst. Det finns alltså många väldigt goda skäl till att på alla sätt försöka dämpa den utveckling som kan befaras!
Vatten är förutsättning för allt liv, men fel använt kan det också släcka liv!

Inga kommentarer: