måndag 31 maj 2010

Kvalitetssäkra massmedia!

Idag kan vi se tillbaka på ett par riktigt soliga och varma dagar med mycket friluftsverksamhet. Efter ett besök av äldsta dottern och hennes man på Mors dag, gjorde vi en söndagsutflykt till Tidö och gjorde en vandring på dryga halvmilen ut till ett fågelskådningsställe i Asköviken. Tiden på dagen var dock inte helt rätt eftersom de flesta flygfäna tar igen sig på eftermiddagen. En fiskgjuse fick vi i alla fall se, men tyvärr ingen skäggmes den här gången heller.
Idag började vi dagen med att båda två besöka frisören för att få lämplig sommarfrisyr - i mitt fall 16 mm upptill och 13 mm vid sidorna - som är bekväm i värmen. På eftermiddagen tog vi en promenad i närområdet och passerade Önsta kyrka där en ny motionsplats för allmänheten anlagts enligt kinesisk förebild. Där finns en rad ovanliga och roliga hjälpmedel för att få lite fart på kroppen. Vi passade också på att gå in i kyrkan för att se den Jesus-staty som skolbarn under de gångna vintern byggt av ca 33 000 legobitar - en fantastisk skapelse som på lite avstånd ser ut precis som en marmorstaty.

Nu måste jag dessvärre beklaga att jag för fyra dagar sedan ställde en aningslös tilltro till massmedia vad gäller tätningen av den katastrofala oljeläckan i Mexikanska golfen. Tyvärr rusade optimismen iväg med verkligheten på okontrollerat sätt och den misslyckade åtgärden har ännu så länge inte ett dugg minskat utflödet. Dimensionen av läckan kan bäst beskrivas med att om råoljan raffinerats skulle den bensin och diesel man fått ut räcka till normalbehovet för bortåt 400 000 personbilar under den tid som läckaget pågår.
Det är ju både tråkigt och problematiskt att massmedias trovärdighet i vår tid inte är så mycket att skryta med. För länge sedan brukade det sägas att "det är sant för det har stått i tidningen". Idag är det istället så att en massmediauppgift aldrig bör betraktas som korrekt förrän den bekräftats av en oberoende källa. I det blixtsnabba flöde av information som karaktäriserar dagens värld leder detta ofelbart till att många människor lever med en felaktigt bild av sin omvärld med ständiga risker för missförstånd och konflikter som följd. Det exploderande nyhetsflödet via internet förbättrar på inte sätt situationen. Därför tvingas jag än en gång citera salige trubaduren Björn Adzelius som skaldade: Vem i hela världen kan man lita på?"

Inga kommentarer: