måndag 10 maj 2010

Något riktigt oväntat

Ett par dagar med mest vanliga vardagssysslor på hemmaplan. Igår eftermiddag tog vi dock en tur till östra köpcentret och passade då på att ta en promenad längs Badelundaåsen. På vägen hem besökte vi yngsta dotterns familj för en snabb visit.
Idag tog vi en tur till stan för ett biblioteksbesök och lite andra ärenden. Det småkyliga vädret har annars inte inbjudit till utomhusaktiviteter.

Igår kunde en biologisk sensation rapporteras från Bohuslän. En pensionär i Bovallstrand gick ner till sin sjöbod för att få lite jobb gjort, men hittade istället ett exemplar av den sällsynta jättefisken Sillkungen. Denna anses vara världens största benfisk och kan bli hela 11 meter lång. Senast en Sillkung hittades i Sverige var för 131 år sedan. Fisken lever djupt nere i haven, ner till 1000 meter och tros leta sig upp till ytan först när de är döende. Sillkungen befinner sig nu vid Havets Hus i Lysekil där fisken eventuellt ska avgjutas. Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm planerar även att konservera fisken – då upptäckten anses så sensationell.
Det väcker, med all rätt, stort intresse när något ovanligt händer i naturen. Igår kastade sig många fågelskådare i södra Sverige i sina bilar och for mot Ottenby fågelstation vid Ölands södra udde dit en ensam häcksparv, normalt hemmahörande enbart i Medelhavsområdet, förirrat sig och just blivit ringmärkt. Det är det andra kända fyndet av häcksparv hittills i Sverige - det första gjordes vid Torhamns udde i Blekinge i maj 2008.
Sensationerna har alltid sin egen publik och det är ju trevligt när spännvidden blir så stor som den här gången.

Inga kommentarer: