fredag 21 maj 2010

Våra dyra ting

Efter att ha klarat av allt som samlats på hög under en veckas bortavaro är vi nu tillbaka i normal hemmavardag. Det är ändå mycket att stå i vid den här årstiden - trädgården tycks ha behov av nästan ständig tillsyn, nu när det växer så det knakar. Av någon obegriplig anledning verkar dessutom de oönskade växterna vara de som växer mest. Är detta möjligen anledningen till att de fått de föga smickrande benämningen ogräs? Smaken är dessutom olika - stadens kommunala gräsytor täcks för närvarande av solgula maskrosblommor.
Vi har ändå hunnit med ett par promenader i den högsommarvärme som vi för tillfället fått låna från Ryssland - igår eftermiddag hade vi 26 plusgrader i skuggan. Idag har jag också avslutat årets vårsådd med bönor och omskolning av isbergsallad.
Igår kväll deltog jag i ett medlemsmöte med astronomiföreningen. Det var ett öppet möte med ett föredrag av prof Bengt Edwardsson, som föreläste om molekylernas roller i det kosmiska kretsloppet och hur man genom ett spektrum av ljuset från en stjärna kan bestämma dess uppbyggnad, temperatur och ålder, men också beräkna hur lång tid den har kvar att lysa. Fascinerande är det minsta man kan säga, med tanke på att stjärna kan befinna sig tusentals miljarder kilometer bort.

Fascinerande är också det pris man sätter på föremål som av vissa människor anses eftertraktansvärda. För ett par dagar sedan gjordes ett inbrott på museet för modern konst i Paris. Tavlor av bland annat Picasso och Monet blev bytet och på en fråga till museichefen om värdet på det stulna blev svaret en miljard - 1 000 miljoner kronor - per styck! Men värdet är ju egentligen bara exakt det som någon är beredd att betala vid säljtillfället.
Av en tillfällighet är dessutom nu "världens dyraste frimärke, det svenska treskilling banco gul, till salu på en auktion i Genève. Priset beräknas stanna på 15 - 20 miljoner kronor. Vid en snabb kalkyl kom jag fram till att priset per kvadratmeter är ungefär detsamma, eller möjligen något högre för frimärket. Min slutsats: en del människor verkar ha för mycket pengar!

Inga kommentarer: