tisdag 4 maj 2010

En ekonomisk mardröm

Våren har nu kommit så långt att man kan sitta ute och avnjuta solen och dagstidningen samtidigt. Vårarbetet i trädgården känns klart, och i fortsättningen blir det mer "löpande underhåll". Idag kunde jag också notera de första små plantorna av frösådden i växthuset.
Igår var husbilen inlämnad för bromsservice och vi tog en promenad genom de norra stadsdelarna till verkstaden när det var dags att hämta ut den.
Idag fortsatte husbilsarbetet, då jag gjorde service och rengöring i motorrummet medan hustrun gjorde klart rengöringen i bodelen. På eftermiddagen tog vi en promenad till stormarknaden för några mindre inköp efter att vi suttit en stund i trädgården i solen och vårgrönskan.

Den senaste tidens ekonomiska oro i Europa sprider allt mörkare moln över den spirande ekonomiska återhämtningen. Orsaken är Greklands havererade ekonomi. Euroländernas utlovade krislån på över 1 000 miljarder kronor är kopplat till hårdhänta politiska åtgärder för det grekiska folket. Folkets reaktion med demonstrationer och generalstrejk lär ju inte underlätta för regering att få skutan på rätt köl.
Inför stängning hade börsen i Aten rasat med 7 procent, medan de grekiska bankaktierna tappade omkring 11 procent av sina börsvärden. Räntegapet mellan tyska och grekiska statsobligationer med tvåårig löptid rusade samtidigt iväg uppåt till omkring 16 procentenheter. Samtidigt fortsatte euron att falla, ned till 1:30 dollar per euro, vilket är den lägsta nivån sedan början av 2009. Mot kronan föll euron samtidigt till 9:61 kronor, den lägsta nivån sedan Lehman Brothers-kollapsen i september 2008. Även i Portugal, som har liknande ekonomiska svårigheter, föll börsen, med 4 procent, på grund av oro för att den grekiska krisen ska sprida sig.
Just nu kan vi i Sverige vara glada för att inte tillhöra euro-området. Men framför allt ska vi vara glada över att vi har en regering som varit kompetent att hantera de två senaste årens svåra ekonomiska situation. Hur skulle det månne sett ut, om vi nu haft den rödgröna röran vid rodret? Då hade vi säkert haft annat att oroa oss för än eventuella skatteskillnader mellan löntagare och pensionärer. I Grekland ska nu den faktiska pensionsåldern höjas från 53 till 67 år!

Inga kommentarer: