söndag 23 maj 2010

Var rädd om naturen!

Efter några dagar med riktigt högsommarväder kom idag bakslaget. Kyligt, blåsigt och regnigt var vädrets karaktär idag (typiskt pingstväder?) och man stannar helst inomhus. Det var då lämpligt att ta itu med behandlingen av de digitalbilder som hittills samlats under våren så att inte den uppgiften växer en över huvudet. Mellan regnskurarna hann vi ändå med en liten promenad i slutet av dagen.
Igår var det helt annorlunda och vi gjorde en utflykt till ett naturområde vid Ekolsund. Även om inte några direkta rariteter visade sig, så finns där ett rikligt fågelliv i Hjälstaviken och ett överdådigt hav av blommande växter i ett skogsområde intill. Några kompletterande växtbilder fick vi också med oss hem.

Naturens betydelse för människors välbefinnande och vikten av att bevara den biologiska mångfalden diskuteras ständigt och demokratiska beslut har fattats på alla nivåer för att understryka detta. Konflikten uppstår emellertid när man sedan ska klara av stadsplaneringen i urbaniseringens spår. I vår stad gnager "förtätning" ständigt på de fina grönområden vi vant oss vid att kunna röra oss i. Den rådande trenden om "sjönära boende" drar åt samma håll.
Ett sådant fall är nu aktuellt i Stockholm där en ny "miljöstadsdel" blockerar en av djurens och växternas spridningsvägar mellan norra och södra Djurgården - i nationalstadsparken. Just på den platsen ska fyra kvarter med 700 lägenheter byggas. Cirka 1 000 träd har tagits bort och nu är där en grusad yta som väntar på att förvandlas till ett bostadsområde.
Den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden är ett högprestigeprojekt. Här ska en av världens mest miljöanpassade och klimatanpassade stadsdelar växa fram, med sammanlagt 10 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser när allt står klart år 2030. Och då hjälper det inte att FN har utlyst 2010 till biologiska mångfaldens år. Inte heller att det i lördags på flera håll i världen uppmärksammades betydelsen av att värna artrikedomen eller att det idag är nationalparkernas dag i Sverige och Europa!

Inga kommentarer: